Gedragstherapeut voor paarden overzicht

​Voor algemene informatie over de opleiding, volgorde van modules, docenten en eindtermen kun je eerst de pagina Opleiding Kynologisch Instructeur lezen.

Wat doet een gedragstherapeut voor paarden?

Je gaat op verzoek van een eigenaar, dierenarts of manege het ‘probleemgedrag’ van het paard analyseren en diagnosticeren. Dit doe je door een anamnese af te nemen, het gedrag via video en/of ‘live’ te bestuderen en te overleggen met iedereen die (mogelijk) betrokken is bij het gedrag.  
Als je alles in kaart hebt gebracht geef je de eigenaar en eventueel andere betrokkenen inzicht in het gedrag van het paard. Wat is de reden dat het dier het gedrag vertoont en welke leerprincipes houden het gedrag in stand. 
Daarna adviseer je een therapie en begeleid je de eigenaar in het realiseren ervan. Je werkt altijd volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en nooit alleen via een methode want een therapieplan is altijd op maat gemaakt voor de eigenaar en het paard die op dat moment jouw hulp nodig hebben.

Welke kennis en vaardigheden zijn nog meer nuttig voor een gedragstherapeut voor paarden?

Naast theoretische kennis over gedrag van paarden, leerprincipes, therapiemethoden, fysieke oorzaken van probleemgedrag en coachen is het een pré als je ook ervaring hebt met zelf een paard berijden, de diverse vormen  van grondwerk, clickertraining enz. Dit zijn zaken die wij als Tinley Academie niet zelf aanbieden. Onze expertise kun je terugvinden in de onderwerpen die we aanbieden. We verwijzen daarom graag door naar derden die wat ons betreft ook hun eigen expertise hebben. 
www.equinehealthcare.org - osteopathie
www.emielvoest.nl - freestyle, rijervaring
www.e-quine.com - instructeur paard en gedrag
www.silverlinde.com - natuurgeneeskundige gedragsbegeleiding

​Waar is de les locatie en zijn er open dagen?

Wij beschikken niet over een eigen gebouw. De opleiding Gedragstherapie Paard wordt gegeven in Manege Fruithof. Dorpsstraat 5  in Heteren en in De Basiliek, Wiltonstraat 56 in Veenendaal. Tinley Academie heeft geen Open Dagen waar je kunt kennismaken met docenten of lesstof kunt inkijken. Wel kun je de 1 daagse cursus paardengedrag volgen - tevens de eerste lesdag van de Opleiding Gedragstherapie voor paarden -om kennis te maken met de Tinley Academie. Wil je meer weten over de docenten die jou les gaan geven kijk dan even op de docenten paard pagina

Wat zijn de diploma eisen?

De eisen om voor een diploma in aanmerking te komen zijn:

 • Je hebt alle examens en eventuele huiswerkopdrachten van Module 1 en 2 afgerond met een voldoende
 • Je bent geslaagd voor je stage die je na afloop van Module 2 hebt gedaan
 • Je hebt voldaan aan alle betalingsverplichtingen

Zijn al deze punten in orde dan krijg je het felbegeerde diploma Gedragstherapeut voor Paarden. Dit diploma wordt erkend door de branche organisatie de SPPD

Kom ik in aanmerking voor een vrijstelling?

​Denk je dat je op grond van eerdere opleidingen/diploma’s in aanmerking komt voor een hele of gedeeltelijke vrijstelling check dit dan op onze ‘Vrijstellingslijst ’.  Daar staan alle vooropleidingen vermeld waarmee je vrijstelling kunt aanvragen. De kosten voor een aanvraag zijn € 15,00. Een vrijstelling aanvragen doe je altijd vóór dat je inschrijft. Dit geeft ons de gelegenheid je verzoek te bekijken. Als je al ingeschreven bent is het niet meer mogelijk om voor die module vrijstelling te krijgen. Eventueel nog wel voor andere modules waar je nog niet voor ingeschreven staat. 

Kan ik werk vinden als paardengedragstherapeut?

​Ja dat is mogelijk, er is steeds meer vraag naar de hulp van goed, opgeleide paardengedragstherapeuten. Er zijn echter maar weinig mensen die zich fulltime met gedragstherapie bezighouden, de meeste therapeuten doen er andere werkzaamheden naast (eventueel in de dierenbranche). Je succes als gediplomeerd paardengedragstherapeut hangt ook af van je persoonlijkheid, je toepassing van de verworven kennis en de marketing die je inzet om naamsbekendheid te krijgen. Om je bij dit laatste op weg te helpen zit er in Module 8 een dag marketing en sociale media.

Eindtermen opleiding Gedragstherapeut voor paarden

Als je geslaagd bent aan de Tinley Academie voor de Opleiding Gedragstherapie voor paarden dan:

 • Ben je in staat probleemgedrag bij paarden te analyseren en vast te stellen wat de prikkel(s) zijn, welke motivaties een rol spelen en welke leerprincipes een rol spelen bij de ontwikkeling en het in stand houden van het gedrag.
 • Weet je hoe je een therapeutische relatie met een cliënt kan starten, onderhouden en weer afbouwen.
 • Ben je in staat leerprincipes in de praktijk te gebruiken om het algehele welzijn van een dier te verhogen.
 • Kun je een diagnose formuleren en op basis van die diagnose een juist behandelplan instellen, afgestemd op het individuele dier en de eigenaar.
 • Ben je in staat tot kritische zelfreflectie betreffende de uitoefening van je vak als gedragstherapeut.
 • Ben je op de hoogte van de basisprincipes van de algemene ethologie
 • Ben je in staat om wetenschappelijk onderzoek te lezen en de essentie van een onderzoek samen te vatten en eventueel te bediscussiëren.
 • Kun je lichaamstaal en gedrag van het paard scoren en definiëren met gebruik van een ethogram en protocol.​

Paardengedrag is fascinerend.

  Verdiep je in het boeiende (probleem)gedrag van paarden

Hieronder kun je inschrijven