Neuswerk Overzicht

Neuswerk; populair maar onderschat 

Het waarnemen van geuren en feromonen is belangrijk voor honden en goed ontwikkeld. Alhoewel de inzet van dit hondentalent niet nieuw is, neemt de populariteit van sport- en recreatie speuren, maar ook het opleiden en inzetten van speur- en detectiehonden toe. Gelukkig is er ook een toename in aanbod van workshops en cursussen. Er zijn echter weinig cursussen die een theoretisch kader bieden. De kennis die een instructeur praktijkspeuren of een africhter moet hebben, wordt onderschat. Algemene basiskennis is belangrijk om als specialist binnen een discipline goed te kunnen functioneren.

Wat is neuswerk?
Ruiken, snuffelen, zoekengeuren, feromonen, geurwaarneming in de hersenenreddingshonden, KNPV Zoekhonden programma, G&G programma, IPO speuren, sorteren, mantrailenpraktijkspeurenmenselijke geurgeurdetectie, melding, ... en dit is nog maar een selectie.  Neuswerk bij honden is veelomvattend.  

De afzonderlijke modules 

 

Wat ontvang je na het behalen van een module?

 • Module 1: basismodule Neuswerk > je ontvangt een bewijs van deelname en een uitslagbrief van het resultaat van het examen van Module 1.
 • ​Module 2: Verdieping basisopleiding Neuswerk > je ontvangt een bewijs van deelname en een uitslagbrief als je het examen van Module 2 hebt behaald. Je ontvangt tevens en diploma voor Basiskennis Neuswerk, module 1 en 2. Dit is een basis om door te gaan met de specialisatiemodules 3A-3C, waarin mensen een diploma Instructeur Neuswerk kunnen behalen (het diploma ontvang je na module 3 mits je gediplomeerd Kynologisch Instructeur bent, gevolgd aan een geaccrediteerde opleiding).
 • Module 3A: Instructeur Neuswerk, specialisatie Reddingshond Vlakte en Puin > na het deelnemen aan de lesdagen én in het bezit van een erkend KI-diploma ontvang je het diploma "Instructeur Neuswerk specialisatie Reddingshond Vlakte en Puin". 
 • Module 3B: Instructeur Neuswerk op de Hondenschool > idem 3A
 • Module 3C: Instructeur Detectie > idem 3A

 

Voor wie is deze opleiding bestemd?
Iedereen die zich wil verdiepen in het neusgebruik van de hond; hondenliefhebbers, africhters, trainers reddingshondenwerk, speurhondengeleiders, kynologisch instructeurs, instructeurs praktijkspeuren. Deze opleiding is ook bestemd voor mensen die zich bezighouden met een hondensport waarin neuswerk essentieel onderdeel is. Aan de eerste module (1) kan iedereen deelnemen, voor de volgende module(s) zijn bepaalde vooropleidingen vereist. Iedere cursist start bij module 1.

  Kennis: theorie en praktijkervaring
  Praktijkervaring én theoretische kennis samen zorgen voor een goede bagage om honden te trainen in neuswerk. Beiden zijn nodig om inzicht te krijgen en indien nodig problemen te kunnen oplossen. Kennis van verschillende toepassingen en methodes dragen bij aan beter inzicht in de werking van de neus. Naast de modules in deze opleiding worden er ook een aantal losse cursusdagen aangeboden die voor iedereen toegankelijk zijn (Workshop Wildlife detection dogs en Workshop Speuren met de sporthond)


  Wie zijn je docenten
  De lessen worden gegeven door ervaren docenten met ruime praktijkervaring op hun vakgebied. Tinley Academie hecht veel waarde aan gedegen onderwijs gebaseerd op een combinatie van wetenschap en praktijk. Een gedeelte van de lessen wordt bij de Tinley Academie dan ook gegeven door docenten afkomstig van de Universiteit. Zij hebben naast hun universitaire studie ruimschoots praktijkervaring. Naast deze docenten nodigen wij ook praktijkdocenten uit, die bereid zijn hun kennis en ervaring te delen.


  Lesmateriaal en boeken
  Bij iedere module van de opleiding hoort een reader met daarin de presentaties van de docenten en geschreven teksten. Een aantal van onze hoofddocenten zijn ook auteurs van boeken over Speuren, deze zijn (nog) niet verplicht, maar aanraders om bepaalde boeken aan te schaffen worden besproken tijdens de lessen.  
  Studenten krijgen toegang tot een afgesloten website waar aanvullend lesstof te vinden is.

   

  Locatie van de lessen
  Tinley Academie beschikt niet over een eigen gebouw. De meeste lessen van de Tinley Academie worden gegeven in Heteren en Veenendaal. Hondencursussen worden ook wel eens op een andere locatie gegeven, bijvoorbeeld op het terrein van een hondenschool in Apeldoorn. Bij de geplande modules staat de locatie vermeld.


  Eindtermen
  ​Per module vind je de onderwerpen die aan bod komen. 


  Vragen en contact
  Kijk op onze: FAQ, Algemene voorwaarden pagina voor extra informatie. Dan nog steeds een vraag? Neem contact op met ons Studentenloket.