Docenten

Op alfabetische volgorde van achternaam staan hieronder zowel de vaste docenten als diegene die één of meerdere gastlessen verzorgen aan de Tinley Academie.

Jolanda Adelaar - Dressuur amazone, gedragstherapeut voor paarden

In 2010 ronde Jolanda haar instructeurs opleiding af aan de Masterclass paardensport van NHB Deurne en ze studeerde in 2013 af als gedragstherapeut voor paarden aan de Tinley academie. Jolanda is van Nederlands Italiaanse afkomst. In 2013 verhuisde Jolanda naar Italie waar zij 5 jaar heeft gewoond en als stalruiter heeft gewerkt op een topsportstal. Jolanda won met haar zelf opgeleide Italiaanse hengst “Carletto” zilver op de Coppa Italia dressage finale in 2017. Sinds 2019 traint en woont Jolanda op Academy Bartels. Jolanda is in Nederland Zware Tour dressuur en Grand Prix startgerechtigd. In de toekomst wil Jolanda internationaal uitkomen voor Italie. Jolanda is een Vegan Athlete en presteert op een 100% plantaardig dieet sinds 2015. Jolanda komt op wedstrijd uit zonder hoefijzers en gebruikt positieve bekrachtiging (voerbeloning) om nieuwe oefeningen aan te leren, ook vanuit het zadel. “Dankzij mijn opleiding aan de Tinley Academie heb ik nieuwe manieren gevonden om paarden te trainen voor de topsport.”
Jolanda is bekend van haar fjordenpaard ‘’Super Guus’’. Jolanda leidde Guus als kind op tussen de koeien in Brabant, zonder zadel. Ze traden o.a. op tijdens de FEI Wereld beker dressuur als special act waar zij liet zien dat ook een “boeren paard” de piaffe en passage kan beheersen. Guus werd met Jolanda de aller eerste fjord in Nederland die de Subtop bereikte. Inmiddels is Guus 27 jaar en na 24 jaar nog steeds bij Jolanda.

Ursula Baars - Kynologisch Instructeur, activiteitencoach voor honden, paraveterinair

Ursula Baars was als jong meisje altijd al tussen de dieren te vinden. Jarenlang een eigen stadsweide gehad met twee vriendinnen, waar naast paarden ook kippen, geiten, katten en een hond verbleven. Toen de veearts tegen haar zei tijdens de castratie van een paard: “Meid dit is echt iets voor jou” hoefde ze niet lang na te denken.
In 1991 behaalde ze haar diploma als paraveterinair en is in deze functie ruim 27 jaar werkzaam geweest. Bij haar laatste werkgever heeft ze 10 jaar de rol van praktijkmanager en coördinator vervuld. Klaarstaan voor mens en dier is haar grootste passie en vooral de spoeddiensten gaven haar altijd veel voldoening.

Als paraveterinair heeft ze ook altijd de pup-, de geriatrische programma’s en EHBO & gezondheidsvoorlichting voor haar rekening genomen. In haar vrije tijd was ze veel op de hondenschool te vinden waar ze intern werd opgeleid en meedraaide in het team.
Toen deze hondenschool ophield met bestaan heeft ze als onderdeel van haar werk in de praktijk puppycursussen aangeboden voor cliënten die nergens terecht konden. Door een artikel in de krant en mond-tot-mond reclame begon deze hobby steeds meer uit de hand te lopen. Door haar werkzaamheden was er geregeld overleg met een Tinley gedragstherapeut die eigenlijk vond dat ze nu maar eens echt gediplomeerd moest worden. Ursula heeft de opleiding tot Kynologisch Instructeur aan de Tinley Academy succesvol afgerond. Als telefonisch medewerker van Tinley gedragstherapie voor dieren bleef haar interesse groeien voor gedrag, net als de vraag: “Hoe kan ik nog meer betekenen voor mens en dier”? Een opleiding tot Activiteitencoach aan de Tinley Academy was het antwoord. Sinds december 2023 is Ursula gediplomeerd activiteitencoach voor honden. Zo kan ze nog meer kennis overdragen, mens en dier coachen naar een beter welzijn. Vreemd is het dan ook niet dat haar eigen hondenschool “Welzijn op 4 poten” heet.
Ursula woont samen met haar gezin en de 2 honden Bohr en Kuma. Ondenkbaar is het niet dat in de toekomst een nieuwe kat de baas in huis zal worden.

Jelle Bais - Boswachter

​Jelle Bais (’67) is boswachter Publiek op de Utrechtse heuvelrug, 20 jaar boa ervaring maar sinds 2 jaar niet meer actief hierin.
Opleiding Bos en Natuurbeheer en lerend nog steeds door het leven heen.
Zijn taken zijn op dit moment o.a. de regelgevende bebording bijhouden in het terrein.
Educatie, in de breedste zin van het woord, richting publiek en o.a. scholen.
Actief met het begeleiden van diverse vrijwilligersgroepen.
Wat betreft de ervaring met honden, is Jelle 9 jaar actief geweest in het reddingshondenwerk met zijn hond Frodo, in verenigingsverband.Daarbij heeft hij samen met Frodo ook veel educatief werk gedaan richting scholen en veel kinderen over hun hondenvrees heen geholpen.Ook zorginstellingen hebben ze bezocht waarbij Frodo zijn rol als geen ander speelde en daarbij veel ouderen een mooie ervaring bezorgde

Ron Baltus - fotograaf

Ron Baltus is een fotograaf met oog voor detail, een passie voor dieren, fotografie en actie/sport. Als freelance fotograaf fotografeert hij vooral dieren en sport (hondensporten, maar ook voetbal en andere 'mensensporten'). Hij levert foto's aan verschillende dieren- en sportmagazines en dierenboeken in Nederland en buitenland. Als fotograaf vindt hij het belangrijk om respect te hebben voor dieren tijdens de fotoshoot, stress is namelijk zichtbaar op de foto.
Tijdens zijn fotoshoots wringt hij zich in onmogelijke houdingen om een zo mooi mogelijk standpunt te fotograferen. Ron heeft zijn oorsprong in de ICT als netwerkengineer. Hij heeft de Fotovakschool doorlopen en geeft al jaren voor Tinley Academie de workshops dierenfotografie.
Meer informatie en foto's kun je vinden op zijn website www.ronbaltus.nl en de mooiste foto's op zijn ​Facebookpagina.

Daphne ter Beek - kynologisch Instructeur

Daphne ter Beek werd al op jonge leeftijd “ besmet” met het paardenvirus, ook honden kwamen al vroeg op haar pad, eerst de Duitse herder van haar oma, maar ook het uitlaten van (buur)honden deed zij toen al met veel plezier.  
Na een Rechten studie en een aantal jaar op kantoor te hebben gewerkt, wilde ze het roer omgooien. Daphne begon in 2009 een hondenuitlaatservice en is zich onmiddellijk meer gaan verdiepen in hondengedrag door diverse opleidingen, seminars en lezingen te volgen. Sinds 2011 heeft zij ook een hondendagopvang en is zij samen met haar team dagelijks verantwoordelijk voor het uitlaten en opvangen van gemiddeld tachtig honden. 
Daphne is Kynologisch Instructeur, heeft les gegeven op een MG hondenschool en volgt momenteel de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut. 

Stéphany Beuker - vogeltrainer

Stéphany Beuker volgde de opleiding Para-veterinair en was van 2006 tot en met 2016 hoofd afdeling dierenverzorging in Wonderwereld & Zoo. In het park was Stéphany verantwoordelijk voor een ruim aantal kleine exotische zoogieren en heel wat vogels (waaronder zo’n 300 uilen en roofvogels) en trainde ze vogels voor de educatieve presentatie. 
Vanaf eind 2016 tot eind 2018 werkte Stéphany bij World of Birds in Erica.  In 2019 is Stéphany haar eigen bedrijf begonnen en werkt vandaar uit voor diverse bedrijven waaronder weer Wonderwereld & Zoo in Ter Apel.  Stéphany reist graag om kennis over dieren, maar vooral vogels op te doen.Ze heeft ook privé al jaren verschillende roofvogels. Haar interesse ligt voornamelijk bij de voorplanting en gedrag. Ze volgde diverse nascholingen aan de Tinley Academie.

DR. Esther Bouma, bioloog, gedragstherapeut voor katten

Esther Bouma is in 2004 afgestudeerd als Bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens deze studie heeft zij veel geleerd over het ‘hoe’ en het ‘waarom’ van gedrag van mensen én niet-menselijke dieren. In haar promotieonderzoek heeft Esther de relatie tussen stress en depressieve klachten bij jongeren bestudeerd. Stress kan gedrag en stemming beïnvloeden maar dat gebeurd niet bij iedereen op dezelfde manier. In 2010 heeft ze dit onderzoek afgerond met een proefschrift waarmee ze de titel ‘doctor in de medische wetenschappen’ behaalde. Esther werkt drie dagen per week voor de Rijksuniversiteit Groningen als beleidsonderzoeker. Omdat ze naast dit werk haar liefde voor dieren een praktische vorm wilde geven heeft zij de opleiding ‘Gedragstherapeut voor Katten’ bij de Tinley Academie gevolgd. Na het behalen van haar diploma in 2019 heeft ze kattengedrag adviesbureau ‘Katsgewijs’ geopend. De missie van Katsgewijs is het verspreiden van kennis over natuurlijk gedrag van katten. Als auteur voor het Katten Kenniscentrum Nederland maakt Esther wetenschappelijke onderzoek inzichtelijk voor eigenaren en professionals. Tot slot is Esther verbonden aan de vakgroep Sociale Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen waar zij onderzoekt hoe het welzijn van dieren wordt beïnvloed door de manier waarop mensen naar (huis)dieren kijken. 

Jeanette Bout - ​Kynologisch instructeur en masterclass coach bij de KNPV

​Jeannette Bout is sinds 1983 werkzaam als paraveterinair waarvan de laatste 10 jaren in verwijsklinieken. Sinds 1985 wonen er bij haar in huis Tervuerense herders waarmee ze Obedience, IGP en KNPV certificaten behaald heeft. Haar eerste twee honden waren volwassen dieren met gedrag problemen waardoor haar belangstelling voor hondengedrag gewekt werd. In de loop der jaren heeft ze tientallen cursussen gevolgd, is gediplomeerd Kynologisch instructeur en masterclass coach bij de KNPV. Tevens is het diploma hondentrimmen en het diploma “Besluit houders van dieren honden en katten” in haar bezit.
Sinds 1992 fokt ze af en toe een nest Tervuerense herders en heeft ze tientallen fokkers begeleid bij het fokken van honden. Naast 5 Tervuerense herders wonen er  twee grijze roodstaart papegaaien een Europese korthaar, twee Bengaalse katten, kippen en vogels in haar huis. 

Hyke Boutkan – Orthopedagoog, gedragstherapeut voor papegaaien

Hyke Boutkan Al sinds zij zich kan herinneren heeft Hyke een grote liefde voor alles wat groeit en bloeit. Na een studie Orthopedagogiek en verschillende banen in (zakelijke) dienstverlening, heeft zij in 2013 de stoute schoenen aangetrokken en heeft zij zich omgeschoold tot Paraveterinair dierenartsassistent. Zoals zij zelf zegt: “Een goede keuze, want sindsdien heb ik de leukste baan op aarde.”
Haar fascinatie voor kromsnavels loopt als een rode draad door haar loopbaan als paraveterinair. Ze heeft in verschillende dierenklinieken mogen werken met vogels. Op dit moment werk zij bij "Dierenarts Rob van Zon" en leert nog dagelijks nieuwe dingen over geneeskunde bij vogels.
Daarnaast is Hyke geïnteresseerd in kromsnavelgedrag en de interactie tussen mens en vogel. Door alles wat los en vast zit te lezen en door het volgen van verschillende workshops, seminars en scholingen, blijf zij zichzelf ook op het vlak van kromsnavelgedrag steeds verder bekwamen.
Sinds maart 2021 is zij gediplomeerd Gedragstherapeut voor Papegaaien (Tinley). Naast gedragsconsulten geeft zij ook cursussen en workshops aan eigenaren. 
Hyke heeft oog voor het individuele dier en de relatie die een eigenaar met zijn dier heeft. Een luisterend oor, humor, empathie en creativiteit kenmerken haar manier van doen.
hier om te bewerken.

Gerard van den Brink - Valkenier

Gerard van den Brink geboren in 1976 te Lunteren/De Valk en nog steeds woonachtig in het toepasselijke buurtschap De Valk Hij heeft een enorme passie voor roofvogels en vogels in het algemeen. Vanaf de middelbare school is Gerard  18 jaar bedrijfsleider geweest op een groot vleesveebedrijf. Ondertussen heeft hij zijn valkeniersdiploma gehaald en in 1997 samen met zijn vrouw een valkerijbedrijf opgericht. In 2010 is hij gestopt met het boerenbedrijf om zich helemaal te storten op de valkerij en het geven van educatieve roofvogeldemonstraties en -workshops. Bij deze demonstraties wil hij zoveel mogelijk de nadruk leggen op de natuurlijke vlucht van de vogels.
Er huizen op het moment zo'n 70 (roof)vogels op het bedrijf. Ook worden er op het bedrijf valken ,bijzondere buizerd soorten en arenden gekweekt. Uniek op deze valkerij is dat de vogels niet op de traditionele valkenierswijze gehouden worden maar in ruime volières. Gerard heeft een uitgesproken mening als het gaat om huisvesting en het houden van roofvogels in het algemeen. 
Ook word de Amerikaanse zeearend het clubsymbool van Vitesse door Gerard getraind. Hij verzorgd de vluchten van deze arend bij de thuiswedstrijden van Vitesse in het Gelredome te Arnhem.

Jessie Claire van Brederode - gedragstherapeut voor papegaaien

Jessie Claire van Brederode heeft een grote interesse in diergedrag en in het bijzonder gedrag van honden en kromsnavels. Sinds 2000 actief als gedragsadviseur voor kromsnavels en in 2012 de Tinley opleiding tot gedragstherapeut voor papegaaien afgerond als eerste lichting.
Als gedragstherapeut vindt ze het belangrijk, naast het probleem aan te pakken, dat eigenaren leren hun eigen vogel beter te kennen, lezen en begrijpen. Hierdoor kunnen eventuele problemen in de toekomst sneller herkend en opgelost worden door een eigenaar. Het versterkt daarbij de relatie tussen mens en dier en daardoor wordt ook vaak het plezier en het welzijn verbeterd.

Anneke van den Burg - gedragstherapeut voor katten

Anneke van den Burg is oorspronkelijk afgestudeerd in de Sociale Wetenschappen met als specialisatie Vrouwenstudies. Anneke is een echt voorbeeld van een leven lang leren en een echte duizendpoot. En dan niet volgens het principe: “12 ambachten, 13 ongelukken”. Zo heeft zij sinds haar afstuderen diverse opleidingen gevolgd waaronder Personeel & Organisatie,  Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen en Integriteit en Mediation. Inmiddels is zij haar beroepsfocus ook op katten en kattengedrag gaan leggen. En heeft zij de opleiding Honden- en Kattenbesluit en de opleiding tot kattengedragstherapeut aan de Tinley Academie succesvol afgerond. En mag zij zich ook gediplomeerd kattentrimster en consulent Bach Bloesem Remedies noemen. Vanaf 2014 heeft Anneke haar eigen bedrijf opgericht waarin al haar specialisaties samenkomen. Zo zijn er  “Impactum, dé specialist in Arbeidsmediation en HRM en “Catvise, gedragsadvies en therapie voor de kat” met daarin kattengedragstherapie, kattenzorg, katten-trimmen en Bach Bloesem Remedies. In 2015 heeft Anneke zich aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Als kattengedragstherapeut heeft zij inmiddels veel eigenaren en katten met gedragsproblemen succesvol begeleid, schrijft zij regelmatig artikelen en verzorgt zij voorlichtingsbijeenkomsten en lessen.  Als vrijwilligster bij een dierenasiel heeft zij zich gespecialiseerd in de opvang van (verwilderde) angstige katten in eigen huis die zij weer resocialiseert zodat ze weer geplaatst kunnen worden bij een nieuwe eigenaar. En heeft zij uiteraard ook haar eigen katten Sabby en Boefie. Wat typeert Anneke in haar werk met katten en katteneigenaren? Passie, Ambitie en Empathie voor mens en dier! 

Marieke van de Burgt - gedragstherapeut voor honden, katten en konijnen

Als gedragstherapeute voor honden, katten en konijnen Marieke dagelijks bezig met het gedrag van dieren. Jaren geleden nam ze zelf een 'probleemhond' mee uit het asiel. Haar liefde voor dieren en de wil om ze te helpen, waren de redenen waarom ze juist deze hond een goed thuis wilde bieden. Ze wilde graag advies voor de heropvoeding van haar hond, maar vond het erg moeilijk om hier een goed adres voor te vinden. Goed bedoelde adviezen waren er genoeg, maar waren deze ook wetenschappelijk onderbouwd? Steeds meer raakte ze geïnteresseerd in de leerprincipes en de 'taal' van de hond. Uiteindelijk heeft dit haar doen besluiten om zelf de opleiding tot Kynologisch gedragstherapeut bij Dogvision te gaan volgen. Haal doel was eerst haar eigen hond te helpen en zich daarna in te zetten voor andere honden en hun eigenaren.
Sinds 2009 is ze aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Omdat haar liefde voor dieren niet ophoudt bij honden en ze – door haar werk in het asiel - al jaren ervaring had met andere dieren, heeft ze later ook de opleiding tot gedragstherapeut voor katten en konijnen succesvol afgerond.
Naast gedragstherapie en trainingen geeft Marieke vaak lezingen en presentaties over dierengedrag op verschillende MBO Opleidingen en voor de Tinley Academie. In haar vrije tijd traint ze met haar Duitse Herders het speurhonden programma van de KNPV, FCI speuren en FCI obedience.
“Het grote plezier dat ik in mijn werk heb, komt voort uit mijn liefde voor zowel de dieren als de mensen.”

drs. Martine Carriere - dierenarts

drs. Martine Carriere-Bothof is geboren in 1959 in Montreal. Altijd bezig met dieren was de keuze voor een opleiding snel gemaakt: Diergeneeskunde. Diergeneeskunde gestudeerd in Gent en Utrecht en afgestudeerd in 1986 dus alweer meer dan 25 jaar in het vak. Ik ben altijd al meer dan gemiddeld geïnteresseerd geweest in diergedrag.  Op dit moment werken in onze praktijk zo’n 5 dierenartsen en 16 assistentes. Het is en blijft een druk boeiend vak. Het doorgeven van kennis aan mensen die graag willen leren is een zaak die ik altijd al belangrijk heb gevonden en veelvuldig gedaan voor vele partijen. Informatie over mijn dagelijkse werkzaamheden vind je op de website van onze praktijk: Dierenkliniek Ermelo. In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met mijn hond en mijn hobby als Valkenier.

Margriet Cremers - directeur Instituut Silverlinde

Margriet is haar hele leven niet alleen gefascineerd geweest door dieren, maar vooral door dieren en hun pogingen zich goed gezond te houden in de mensenmaatschappij.
 25 jaar geleden is zij  gestart met de organisatie  Silverlinde. Silverlinde importeert natuurlijke grondstoffen en verwerkt deze tot veterinaire producten.
Maar vooral is Silverlinde actief op het gebied van kennis overdracht.
De integrale dierpraktijk en de vakopleiding veterinair natuurgeneeskundig therapeut, zijn de gebieden waarop Margriet vooral erg actief is. Margriet schreef meerdere boeken over dieren en gedrag, communicatie en natuurlijke geneeswijzen.
Zij publiceerde vele jaren in vakbladen en geeft met grote regelmaat lezingen over de natuurgeneeskunde bij dieren in het algemeen en met betrekking tot gedrag in het bijzonder.
Naast de lessen die zij geeft op de beroepsopleiding van Silverlinde , verzorgt zij ook vele workshops. Margriet is, als veterinair natuurgeneeskundige, zeer actief in het zoeken naar oplossingen die tot stand komen door dier, omgeving,arbeid en voeding, te inventariseren en in relatie te brengen tot het individu. "Dier wie ben jij, waarom ontwikkel jij onder deze omstandigheden deze klacht ? " Dat is het vertrek punt op basis waarvan vaak met maatregelen en natuurlijke producten door Margriet een oplossing voor problemen kan worden aangereikt. www.silverlinde.com

Angeline Dekker - gedragstherapeut voor konijnen

​Angeline Dekker is geboren en getogen op het eiland Texel en met vele dieren opgegroeid.
Voor haar studie Neerlandistiek Historische Letterkunde verhuisde ze met haar partner en zonder dieren naar Amsterdam. Ze startten samen een onderneming en jarenlang was er geen tijd voor huisdieren, op enkele logeerhonden na.
In 2014 kwam konijn Heppy op haar pad waardoor de liefde voor konijnen weer werd aangewakkerd. Heppy kreeg een maatje en Angeline ging diverse cursussen en opleidingen volgen om meer van en over konijnen te leren.
Als KonijnenKenner is ze sinds enkele jaren actief met advies geven over konijnen en in 2021 is ze afgestudeerd aan de Tinley Academie als gedragstherapeut voor konijnen en is zij gestart in de praktijk (KonijnInTherapie.nl).
Naast haar werk in het bedrijf is ze 1 dag per week werkzaam bij een Hobbyfokker van konijnen en webshop voor konijnenvoeding, en als vrijwillig beheerder van een kinderboerderij.
Angeline woont samen met haar partner en twee huiskonijnen.

Marjolein van Doorn - Speurhondengeleider migratiehonden en narcoticahonden

Marjoleine van Doorn is begonnen als docent scheikunde en biologie. In 1991 heeft ze kennisgemaakt met het reddingshondenwerk tijdens een trainingsweek in Oostenrijk. Ze was daar zo onder de indruk van het neuswerk van de hond en de samenwerking tussen geleider en hond, dat haar passie voor het werken met honden is ontstaan. Sindsdien is ze actief als reddingshondengeleider en later als instructeur bij de Reddingshonden Hulpdienst Holland (RHH). Marjoleine heeft meerdere honden opgeleid voor de IRO (International Rescue Dog Organization), waar zij haar examens in de disciplines vlakte, puin en lawine heeft behaald. In de disciplines vlakte en puin heeft ze het hoogste niveau, de Mission Readiness Test, bereikt. Met de RHH is zij vele malen op binnen- en buitenlandse inzetten geweest, o.a. Iran en Turkije. Haar eerste honden waren labradors, later is ze overgestapt op de Flatcoated Retriever.
In 1999 is Marjoleine begonnen als instructeur in de discipline migratiehonden. Deze honden zoeken naar verstekelingen op een veerboot. Sinds 2012 is ze fulltime speurhondengeleider migratiehonden en daarnaast sinds 2017 speurhondengeleider narcoticahonden. Met haar narcoticahonden werkt ze op scholen, psychiatrische instellingen, TBS-klinieken etc.
Marjoleine is eigenaar van Vado Trail.
Haar visie: Een goede motivatie bij de hond is essentieel. Wees daarom eerlijk naar je hond, maak kleine stapjes in je training , wees kritisch naar jezelf, stel realistische doelen en durf stappen terug te doen.

Rachaël Draaisma, Gedragsdeskundige voor honden en paarden

Rachaël Draaisma werkt sinds 2002 als gedragsdeskundige, eerst voor honden, later voor paarden. Bekend is ze vanwege haar studie die ze in 2013 startte onder mentorschap van Turid Rugaas. En waarin zij bekeken: hoe gedomesticeerde paarden reageren op stimuli in hun omgeving; of paarden gebruik maken van relatie onderhoudende signalen, die zij kalmerende signalen noemen, en hoe spanning zich verhoudt tot deze kalmerende signalen. Videomateriaal vormt de basis van deze studie. Honderden films van gedomesticeerde paarden van verschillende rassen in interactie met mensen of met mensen in hun nabijheid werden geanalyseerd. De studie leidde tot de beschrijving van 20 kalmerende signalen die paarden gebruiken om elkaar en zichzelf te kalmeren en een positief sociaal leef klimaat te creëren en te behouden en negatieve escalaties te voorkomen. Het leidde ook tot het maken van  communicatieladders die ieder weergeven hoe een paard op stimuli in zijn omgeving reageert. Deze studie leidde tot het Engelstalige boek “Language Signs and Calming Signals of Horses”, dat door CRC Press wereldwijd is uitgegeven in 2017. Het boek is in meerdere talen vertaald.
Een andere pijler in Rachaëls werk en leven met paarden is het aanbieden en uitbouwen van mentale stimulatie en speurwerk. Rachaël heeft een methode ontwikkeld om paarden aan te leren om een voetstappen spoor te volgen, zodat zij verloren personen of voedseltassen kunnen vinden.  Speuren heeft heel veel voordelen voor het paard. Het heeft een positieve uitwerking op zijn welzijn, gedrag, hersenontwikkeling en lijf.  Maar speuren met paarden is net zo verrijkend voor mensen en kan als een nieuwe discipline worden gezien voor mens en paard. Rachaël gebruikt het speuren als primaire activiteit voor paarden. Maar het aanbieden van mental stimulation en speuren is voor haar ook een essentieel onderdeel bij het begeleiden van paarden met gedragsproblemen. Rachaëls  tweede Engelstalige boek ‘Scentwork for Horses’ is door CRC Press in januari 2021 wereldwijd uitgebracht en is inmiddels ook vertaald in het Nederlands. Bloemendal Uitgevers heeft deze uitgebracht onder de titel ‘Speurwerk met Paarden.
Om deze kennis te delen reist Rachaël door Europa en wereldwijd om lezingen, workshops en gecombineerde les weekenden te geven over kalmerende signalen van paarden, mental stimulation en speuren met paarden. 

Patrick Driessen, gedragstherapeut voor honden, Kynologisch Instructeur

Patrick Driessen heeft de afgelopen 17 jaar vanuit een speciale eenheid als commando gewerkt. In die tijd werd hij verantwoordelijk voor zowel de selectie van herder-pups als voor het opleiden daarvan tot werkhond. Na de HBO opleiding ‘DogVision’ heeft hij zichzelf uitgedaagd om wat in de praktijk duidelijk was, theoretisch te kunnen onderbouwen. Hij staat bekend om zijn aanpak: ‘het beste resultaat gericht op positieve beïnvloeding!’

Inmiddels heeft Patrick een goed lopende praktijk buiten de commando’s. Hij richt zich op het verzorgen van gedragstherapie en daarnaast geeft hij privé- en speurlessen. Groot voordeel is dat vanuit de aansluiting bij Tinley, zijn gedragstherapie vaak (deels) wordt vergoed door dierverzekeraars i.v.m. aansluiting bij de Stichting Platform voor Professioneel Diergedragstherapeuten (SPPD).

Bij de Tinley-academie verzorgt Patrick in de functie van kynologisch instructeur onder meer de lessen binnen de Algemene Basisopleiding voor Africhters (ABA). Tevens adviseert en begeleidt Patrick bij uiteenlopende situaties met honden binnen rechtshandhavings- en militaire eenheden.

Drs. Tamara Duijzend gezondheidswetenschapper, kynologisch instructeur en gedragstherapeut voor honden en konijnen

Van jongs af aan is Tamara opgegroeid op het platteland tussen de paarden, honden, katten en konijnen. Na haar jeugd in de subtop meegedraaid te hebben in de paardensport, kwam daarin een time out en ging zij studeren. Van gezondheidswetenschappen in Maastricht naar Diergeneeskunde in Antwerpen. Een boeiende en ongelofelijk leerzame tijd geeft zij aan. De eerste studie richt zich vooral op de economie van de gezondheidszorg, de tweede op het genezen van dieren. In beide studies is gedrag een ondergeschoven kindje. Dit maakte dat Tamara in 2009 koos voor de studie gedragstherapie voor honden. Na jaren als gedragstherapeut voor honden werkzaam te zijn geweest, heeft Tamara dit uitgebreid met konijnen. Haar wens is om ook katten en paarden erbij te gaan doen in de toekomst.
Naast SPPD geaccrediteerd gedragstherapeut voor honden en konijnen is Tamara docent kynologisch instructeur bij Tinley academie. Tevens mag zij als examinator optreden in dit kader. ‘het is hartstikke leuk om docent van module 2 en module 3 bij Tinley te mogen zijn, het teach the teacher is iedere keer weer een uitdaging, het bijdragen aan de vooruitgang die de leerlingen boeken is zo veelzijdig en leuk om te doen, dat geeft veel energie’, aldus Tamara.
Naast Tinley docent en gedragstherapeut is Tamara bestuurslid van het Dierencentrum Achterhoek. ‘Ook daar draag ik graag mijn positieve steentje bij aan de opvang en het welzijn van dieren’. 

Thierry Duval   - Kynologisch Instructeur

Thierry Duval. Hij heeft jarenlang een hondenschool gehad en honden getraind. Hij werkt nu alleen in een persoonlijk traject bij de mensen thuis
Hij ziet zichzelf meer als coach voor de klant ,omdat hij uitlegt hoe de klant het beste zijn hond kan trainen.
Hij heeft geleide en hulphonden getraind en is  jarenlang bedrijfsleider geweest voor trainings en adviescentrum te Lelystad.
Door zijn 23 jaar praktijkervaring met lesgeven aan huis kan hij de de juiste weg en adviezen  in welke situatie dan ook.
Hij geeft meer de handvaten waarmee de klant aan het werk kan ,dus meer coachen dan trainen.

Dr. Nienke Endenburg

Na een opleiding klinische Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, heeft Dr. Nienke Endenburg haar promotieonderzoek betreffende de relatie mens-dier aan de Faculteit Diergeneeskunde in 1991 afgerond. Vervolgens heeft zij hier nog enkele onderzoeken betreffende de relatie mens-dier gedaan. 
 
Op dit moment is Nienke Endenburg docent/onderzoeker aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Bovendien is zij voorzitter van het Multidisciplinair Onderzoekscentrum naar de relatie Mens-Dier. Verder is zij GZ-psycholoog (gezondheidszorg) en organisatieadviseur.

Pascale Fuchs

Pascale Fuchs heeft sinds 1999 een organisatiemanagementbureau voor marketing, communicatie -en PR-activiteiten in de dierengezondheidssector. Fuchs heeft een achtergrond in de veterinaire praktijk en het bedrijfsleven. Ze geeft gastles aan diverse groene scholen en is initiator van diverse innovatieve projecten zoals de HuisdierenApp en het Videobellen met je dierenarts. Ze is tevens verbonden aan een aantal stichtingen, medeoprichter van de VPM, Vereniging voor Veterinair Praktijkmanagement en adviseur van de Vedias, Vereniging voor Paraveterinair Dierenartsassistenten. Door het op de markt brengen van een begraafcocon voor huisdieren in 2012 heeft Pascale zich verdiept in het onderwerp levenseinde en is medeoprichter van het Platform Als een huisdier doodgaat. In 2020 was Pascale medeauteur van een uitgave van het Diergeneeskundig Memorandum over het onderwerp ‘levenseinde’. 
www.alseenhuisdierdoodgaat.nl  www.diergeneeskundigmemorandum.nl

drs. Trudy van der Goes -  dierenarts, gedragstherapeut voor katten

​Drs. Trudy van der Goes is in 1990 als dierenarts afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. In die tijd was er nog weinig aandacht voor de kat als uniek dier, de kat werd meer gezien als een rare hond. Dat veranderde echter snel en met de opkomst van de specifieke aandacht van diergeneeskunde voor de kat groeide ook haar interesse voor het gedrag van de kat. Trudy heeft in de eerste lichting de opleiding tot gedragstherapeut voor katten gevolgd bij Tinley. Als dierenarts ligt haar speciale interesse bij de medische oorzaken voor afwijkend kattengedrag en bij het verklaren van wetenschappelijk onderzoek. Er lijkt in de praktijk nog steeds te weinig aandacht besteed te worden aan ziekten die aan gedragsproblemen ten grondslag liggen en de kennis over kattengedrag is in de praktijk vaak beperkt. Na 25 jaar heeft ze de praktijk verlaten, maar dat betekent niet dat haar interesse verdwenen is. Ook nu nog neemt ze deel aan nascholingen en congressen, met name op het gebied van de gezondheid van de kat.

Nicky Gootjes - gedragstherapeut voor honden, auteur van diverse dierenboeken

Nicky Gootjes is één van de eerst afgestudeerde gedragstherapeuten voor honden in Nederland. In de afgelopen jaren breidde zij haar kennis uit over gedrag van andere dieren, zoals katten en kleine huisdieren.
Van haar hand zijn verschillende boeken verschenen, zoals Begrijp ik mijn hond/kat?, Hersengymnastiek, Actief Onderweg en Maak van uw hond een speurneus.Nicky is gastdocent op diverse opleidingen voor onder meer de vakken Gedrag Hond, Gedrag Kat en Trainen Dieren. Zij geeft ook lezingen en workshops voor (ras)verenigingen.
Haar eigen Gedragscentrum Samenspel heeft een uniek trainingsterrein, helemaal ingericht om de relatie tussen mens en hond te versterken. Niet voor niets is de naam van haar bedrijf Samenspel. Zij gaat er van uit dat een dier graag wil samenleven cq. samenwerken met de mens als de relatie gebaseerd is op wederzijds respect. Zij vindt het belangrijk dat eigenaren begrijpen wat voor soort dier zij in huis hebben; wat de natuurlijke behoeftes zijn van het dier en hoe dieren leren. Pas dan kunnen wij, de mens, het dier goed begeleiden.
Nicky geeft zoek- en speurcursussen voor particulieren en instructeurs. Zelf heeft ze jarenlange ervaring in reddingshondenwerk en het KNPV zoekhondenprogramma.

Annemarie de Haan - gedragstherapeut voor honden, kynologisch instructeur

Annemarie is Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en werkt al jaren in het onderwijs met 'speciale' kinderen en hun ouders. Haar fascinatie voor de ontwikkeling van probleemgedrag sloeg over naar honden toen haar eigen hond een 'speciale' bleek te zijn. Dit was het begin van haar carrière met honden. Annemarie haalde haar instructeursdiploma bij O&O en haar opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut deed ze bij DogVision. Annemarie heeft jarenlang sport- en gehoorzaamheidscursussen gegeven op een hondenvereniging en verzorgde er ook de gedragsbegeleiding. Inmiddels heeft zij alleen tijd voor een eigen bedrijf voor gedragsbegeleiding voor honden: Almere Hond. Zij volgt regelmatig nascholingen voor haar beide werkterreinen en is één van Nederlandse eerste (Tinley Academie) activiteitencoaches voor honden. Annemarie is zelf gek op sport en probeert haar passies te combineren door op regelmatige basis sportieve activiteiten voor baas en hond aan te bieden. Door haar ervaringen met mens, dier en onderwijs en sport, heeft Annemarie ervaren dat meer kennis leidt tot meer begrip en meer begrip tot motivatie. Kennis delen en het praktisch maken van de theorie zijn haar speerpunten bij het samenwerken aan gestelde doelen. Annemarie heeft zelf twee honden en een kat. Haar hond Ankie gaat mee hardlopen. Annemarie volgt nu ook de Opleiding Gedragstherapie voor Katten.

Prof. Dr.Ir. Richard Heusdens

​Richard Heusdens is hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie en geeft onderwijs in en doet onderzoek naar sensortechnologie en signaalbewerking. Richard is sinds 2004 actief in het africhten van honden. In eerste instantie binnen de VDH/IPO/NBG en later, vanaf 2010, ook binnen de KNPV.  Richard is voorzitter van de KNPV vereniging PHDV Waakzaam en Trouw in Alkmaar en secretaris van het KNPV afdelingsbestuur Noord-Holland.  De afgelopen jaren volgde Richard de opleidingen ABA, ABA-G en de opleiding tot kynologisch instructeur. Hierna heeft Richard de opleidingen Neuswerk I en II gedaan en kynologisch instructeur Neuswerk. Vervolgens heeft hij de opleiding Masterclass Coach gedaan en verzorgt hij momenteel de Basis KNPV Dressuur opleiding voor de KNPV afdeling Noord-Holland.

Msc. Marie-Louise Hoekman

​Marie-Louise is momenteel in de afrondende fase van haar Masterstudie Animal Science aan de Wageningen Universiteit. Zij specialiseerde haarzelf tijdens haar studie in dierecologie en -gedrag. Hierbij heeft zij een ecologie-gerichte stage afgerond in de wilde zalmvisserij in Bristol Bay Alaska in de Verenigde Staten, en qua diergedrag heeft zij haarzelf vooral toegespitst op honden. Bij haar afstudeeronderzoek ligt de focus op hondenopvoeding en -training: hoe ingebakken zitten deze elementen bij hondeneigenaren en welke effecten hebben deze bij de mens-dier relatie? Meer informatie over het onderzoek kan hier worden gelezen.
​Marie-Louise woont samen met twee lieve hondjes: haar pup in opleiding bij Stichting Hulphond, Tinka, en 10 jaar oude Jack Russell kruising Fudge. 

Drs. Mona de Keizer - gedragstherapeut voor katten

Drs. Mona de Keizer is gediplomeerd gedragstherapeut voor katten en aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Haar droom was om biologie of diergeneeskunde te gaan studeren. Daar is het nooit van gekomen. Na haar studie Arbeid en Sociale Zekerheid aan de Universiteit in Tilburg en een aantal jaren werken in de publieke sector, is ze in 2008 gestart met de opleiding gedragstherapie voor katten bij Tinley Academie. Na het behalen van haar diploma heeft ze zich aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Inmiddels is ze al 9 jaar haar eigen praktijk als gedragstherapeut voor katten. Ze heeft in de afgelopen jaren honderden katteneigenaren geholpen bij het oplossen van gedragsproblemen van hun kat. Daarnaast schrijft ze regelmatig artikelen over gedrag van katten en geeft ze lezingen bij onder andere dierenartsprakijken. Als mensen aan haar vragen beschrijf nu eens wat je doet, dan zegt ze dat ze zich een ‘ambassadeur van de katten’ voelt. Mona probeert vanuit het perspectief van de kat aan de eigenaar te laten zien wat er ‘mis gaat’ en samen met de eigenaar op zoek te gaan naar de mogelijkheden om het probleemgedrag om te buigen. In 2014 werd ze mede-eigenaar van Tinley Gedragstherapie voor Dieren, een franchiseorganisatie waarbij gedragstherapeuten voor verschillende diersoorten zijn aangesloten. Mona woont samen met haar vriend en hun drie katten: Heidi, Binki en Freddie.

Jeffrey van Koningsveld

Jeffrey van Koningsveld  is gediplomeerd gedragstherapeut voor honden. Nadat hij tegen diverse uitdagingen is aangelopen met zijn eigen honden, kreeg hij van veel mensen gevraagd en ongevraagd advies. Van deze adviezen werkten sommige wel en andere adviezen werkten helaas averechts. Het gebrek aan kennis bij hemzelf was voor hem zeer frustrerend. Toen Jeffrey bij een dierenasiel werkte, kreeg hij te horen welke opleidingen er waren voor hondengedrag. Hij heeft toen geen moment getwijfeld en heeft zich ingeschreven voor de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut bij DogVision. Tijdens zijn studie is hij erachter gekomen dat bezig zijn met honden en hun gedrag zijn echte passie is. Inmiddels geeft hij al meerdere jaren les aan hondeneigenaren. Tijdens het lesgeven en bij consulten komen voor hem 2 werelden samen, namelijk zijn passie voor hondengedrag en de omgang met mensen. Tijdens het lesgeven en bij consulten vindt hij het belangrijk om een stuk van zijn kennis over te dragen aan de mensen om hiermee meer inzichten te geven in het gedrag van hun hond. Als Gedragstherapeut vindt hij dan ook naast de hond, de mens achter de hond zeer belangrijk.

drs. Frans Krug - dierenarts

​Frans Krug is dierenarts en medisch bioloog. Opgegroeid tussen de paarden is deze van oorsprong medisch bioloog na zijn studie diergeneeskunde sinds 1994 verbonden aan Dierenkliniek Gooiland te Weesp. Deze kliniek houdt zich bezig met de geneeskunde van paarden en gezelschapsdieren. Reeds sinds vele jaren mogen de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland, Kennemerland en Zaanstreek-Waterland tot de vaste cliënten worden gerekend. Het keuren van paarden en werkhonden alsmede de veterinaire gezondheidszorg voor deze korpsen, is dan ook dagelijks werk binnen de kliniek. Daarnaast worden honden gekeurd voor beveiligingsdiensten en zelfs voor het Amerikaanse leger.
Naast zijn werk als dierenarts is Frans sinds vele jaren gastdocent bij de nationale hippische en paraveterinaire opleidingen. Ook geeft hij lezingen voor doelgroepen binnen zijn vakgebied en cursussen voor mensen die beroepsmatig met dieren omgaan.

Janneke van der Laan - neurowetenschapper en gedragstherapeut voor dieren

​Janneke van der Laan haar achtergrond ligt in de neurowetenschappen, diergedrag en dierenwelzijn. Ze heeft een master in cognitieve neurowetenschappen en is gediplomeerd gedragstherapeut voor hond/kat/paard (postgraduaat Toegepast Diergedrag, België), kynologisch instructeur en docent aan de universiteit. Ze doet haar promotieonderzoek over het gedrag en welzijn van honden in asielen. In het verleden werkte zij in Engeland en Nederland bij diverse onderzoekprojecten naar het gedrag en welzijn van paarden en honden. Hiernaast was ze een van de oprichters van het Katten Kenniscentrum Nederland, geeft ze lezingen over diergedrag en heeft ze jarenlang als vrijwilliger en pleegopvang voor asielen gewerkt.  Haar focus ligt op diergedrag en dierenwelzijn

Joan Lamark gedragtherapeut voor honden, kynologisch instructeur, activiteiten coach voor honden

Het begon allemaal met een niet opgevoede, niet gesocialiseerde vondeling hond. De noodzaak om deze hond te begrijpen was zo groot dat ze op zoek ging naar hulp, bij een hondenschool terecht kwam voor een cursus en binnen een maand niet alleen cursist maar ook bestuurslid èn assistent instructeur werd. Aangezien Joan altijd al meer vragen dan antwoorden had, is ze vanaf toen telkens weer op zoek gegaan om haar kennis en vaardigheden op dit vakgebied te vergroten. Inmiddels heeft ze een hele waslijst aan opleidingen, cursussen en andere activiteiten afgerond, maar is ze nog steeds niet uitgeleerd.
Het overdragen van kennis en anderen helpen hun kennis te vergroten is haar met de paplepel ingegeven en is bovendien haar grote passie. Als docent bij Tinley Academie hoopt ze die passie over te brengen aan de cursisten en samen de ontdekkingstocht naar meer kennis en vaardigheden voort te zetten.

drs. Frits Lamberts - dierenarts

Frits Lamberts is medeoprichter van Dierenkliniek Dennenoord in Duizel. Zijn compagnon Merel en Frits  deelden op dezelfde manier de passie voor het vak en ze hoefden niet lang na te denken om in 2012 hun krachten te bundelen in hun gezamenlijke praktijk.
Sinds 1 januari 2021 is hij als freelance dierenarts verbonden aan de praktijk en beperkt hij zich nog tot de puur veterinaire taken. 
Zijn rustige, kalmerende omgang met katten bezorgde hem bij zijn klanten al gauw de bijnaam “Fritz the Cat”.
Helaas bleef het vinden van specifieke veterinaire kattenkennis problematisch, tot in 1996 de  European Society for Feline Medicine opgericht werd! Het  lidmaatschap was gekoppeld aan de grote Britse kattenclub Feline Advisory Bureau: Twee grote bronnen  van kattenkennis!  
“European” is inmiddels “International” geworden en de “FAB” heet nu “Icatcare”.
Zijn grote sprong voorwaarts kwam in 2001 toen The European Society  for Advanced Veterinary  Studies de cursus Feline Medicine and Surgery organiseerde in  Zűrich.
Drie opeenvolgende jaren in Zurich brachten hem de solide basis en verdieping in kattengeneeskunde en -gedrag die hij al zo lang zocht. Bovendien hield hij er een internationaal netwerk van kattendokters aan over.  Ze treffen elkaar op het jaarlijkse kattencongres van de ISFM.
Kattengeneeskunde en kattengedrag gaan hand in hand en inmiddels is hj al vele jaren docent kattengedrag bij Tinley Academie. Daarnaast geeft hij ook nog eigen kattencursussen voor fokkers en liefhebbers en schrijft hij geregeld een artikel over ziektes bij katten in tijdschriften. 
In 2013 heeft Dennenoord het nieuwe praktijkpand geopend en is zijn droom in vervulling gegaan: een exclusieve kattenkliniek. Volledig gescheiden van het hondengedeelte. Helemaal erop gericht om voor de katten een stress-arm bezoek aan de dierenarts te garanderen. Hij voelt zich zeer vereerd dat ook katteneigenaren van verder weg de praktijk komen bezoeken voor een second opinion. Daarnaast geeft hij ook, tegen een vergoeding, advies via e-mail. 
Sinds januari 2017 heeft de praktijk de Cat Friendly Clinic Gold Status.

Anita Legué-Trock - gedragstherapeut voor katten

Anita Legué-Trock is afgestudeerd bij Tinley Academie als gedragstherapeut voor kat en konijn en heeft een eigen praktijk:  Kat en Konijn op de divan.
Ze is opgegroeid met een kat, hamsters en een beo en is altijd van plan geweest “iets” met dieren te gaan doen.  Na een cursus Dieren-EHBO en de opleiding Vakbekwaamheid Honden-en Kattenbesluit hoorde ze tijdens een workshop over hondengedrag over de toen nieuwe opleiding Gedragstherapeut voor katten bij Tinley Academie en wist meteen dat dit de opleiding was die ze wilde gaan doen.Daarvoor werkte ze 19 jaar als treindienstleider/lokettist bij de Nederlandse Spoorwegen.
Ze heeft 25 jaar als vrijwilligster voor een dierenopvangcentrum en dierenambulance gewerkt en ving zwerfkatten volgenst de TNR-methode en leidde nieuwe vrijwilligers op. 
Voor Tinley Academie werkt ze als  examinator en stagebegeleider voor de opleiding Gedragstherapeut voor Katten en houdt ze een telefonisch spreekuur om hulp te bieden bij casussen voor cursisten van module 6.
Anita heeft zelf 2 katten.

Sophie Looijestijn - Ritueelmaker en docent

  • ​Sophie Looijestijn MA (Ghana, 1983) – Ritueelmaker en docent
    Looijestijn is vanuit haar achtergrond als godsdienstwetenschapper en docent levensbeschouwing in 2012 haar bedrijf ‘Moment van Betekenis’ gestart. Daarmee helpt zij ondernemers en particulieren om met aandacht stil te staan bij wat zij belangrijk vinden.
    Looijestijn is gastdocent aan de Universiteit voor Humanistiek, waar zij colleges verzorgt voor de celebrantenopleiding. Ook heeft zij voor verschillende gemeentes trainingen gegeven aan trouwambtenaren om het niveau van trouwceremonies op een hoger niveau te brengen.
    Het samen maken en vormgeven van een passend ritueel op ingrijpende levensmomenten is van onschatbare waarde. Het kan helpen bij het verwerken van rouw en verdriet, of juist de nadruk leggen op het vieren van het leven. Aandachtvol stilstaan bij belangrijke momenten draagt bij aan een bewuster, rijker, dankbaarder leven.
    Looijestijn is tweetalig opgegroeid als kind van VN-ouders en heeft op verschillende plekken op de wereld gewoond. Bij hen aan tafel kwamen mensen van heel de wereld met verschillende talen, culturen en levensbeschouwingen. Sophie heeft daar een open blik aan overgehouden. In haar ogen zijn we allemaal mens, voelen we dezelfde dingen in dezelfde situaties en hebben we dezelfde vragen.
    Looijestijn woont in Voorschoten met haar man, twee jonge kinderen en een dwerghamster. In haar vrije tijd doet zij aan yoga, maakt graag lange wandelingen en zingt in een koor.
    Haar jarenlange ervaring met het maken van rituelen op maat, haar empathie, open blik en ruimdenkendheid zet Sophie graag in voor haar rol als gastdocent voor de opleiding tot dierenuitvaartverzorger.

Tineke Harlaar - boswachter

Tineke Harlaar (1962) Opleiding Natuur en milieukunde/educatie en opleiding Bos – en Natuurbeheer Velp
Werkzaam bij Staatsbosbeheer eerst als beheerder in Noord Holland (Waterland en Schoorl) en sinds 2003 als boswachter publiek in Utrecht. Voorheen ook BOA (bevoegd opsporings ambtenaar). Sinds een aantal jaren niet meer.
Als boswachter is zij betrokken bij het recreatief gebruik van Staatsbosbeheer terreinen. Dat gaat over inrichting en zonering van recreatiegebieden voor gebruik door diverse doelgroepen. Want het gebruik moet wel worden afgestemd op de natuurdoelen en de aanwezigheid van planten en dieren.
Ze vindt het belangrijk en ze is veel  in gesprek en in overleg met verschillende gebruikersgroepen over wensen en correct gebruik van de terreinen. Veelvuldig betrokken geweest bij diverse bijt- en andere incidenten met groepen en individuele honden in deze terreinen. 
Betrokken en initiatiefnemer voor het reguleren van gebruik van onze terreinen door honden uitlaatservices en trainingen in de provincie Utrecht. 
Daarnaast met diverse terreineigenaren en gemeenten afstemming over hondenzonering en beleid.

drs. Amber Koppen - paardenarts

​Na haar studie Diergeneeskunde is Amber zich vrijwel meteen gaan verdiepen in het bewegingsstelsel van het paard. Als Erkend Paardenarts studeerde zij osteopathie, chiropractie, acupunctuur en dry-needling.
Amber is ook actief in de wedstrijdsport als Zware Tour amazone. De kennis en kunde als paardenarts/chiropractor gecombineerd met haar kennis en ervaring als amazone maakt haar een zeer functionele en veelzijdige therapeut.
Samen met haar partner Bastiaan richtte zij in 2007 Equiscio op waar tot op de dag van vandaag paarden met bewegings- en gedragsproblemen behandeld en getraind worden.
De rijtechnische ervaring en kennis en de veterinaire en biomechanische kennis zijn verweven in de opleidingen die Amber en Bastiaan geven op hun opleidingscentrum NCSAH en delen via hun online platform Dressage2Learn.
Als voorvechters voor paardenwelzijn waren Amber en Bastiaan de oprichters van de eerste versie van het Keurmerk PaardenWelzijn.

Diana Kraa MBA – Projectmanager, Marketeer, Gedragstherapeut voor katten & kattentrimster, kattenhotel eigenaar

​Diana Kraa woont in Klarenbeek (vlakbij Apeldoorn) samen met haar kat “Meisje”.
Hoe kan het ook anders, ze is een groot kattenfan, al haar hele leven. Haar fascinatie voor katten is al op jonge leeftijd begonnen met de huiskatten die ze vroeger thuis hadden.
DIANA KRAA heeft een MBA (Master of Business Administration) in Marketing Management en werkt sinds 1997 in marketing. De eerste jaren werkte ze bij Friesland Campina in Nederland als brand & product manager, daarna heeft ze 3 jaar in Thailand gewerkt als marketing innovatiemanager. Na terugkomst in Nederland heeft ze haar eigen bedrijf gestart en werkte ze 10 jaar als interim marketing & innovatie manager bij vele grote (food) bedrijven zoals Douwe Egberts, Philips, Spa, Albron en Perfetti van Melle. De laatste 9 jaar werkt ze als Senior Projectmanager Marketing bij Philips.
Ze heeft veel ervaring in het bouwen van een merk, het in de markt zetten van nieuwe producten en diensten, marktonderzoek, communicatie & promotie en het maken en uitrollen van marketing plannen.
Naast haar werk in de marketing heeft Diana nog een professie: gedragstherapeut voor katten. Ze is in 2012 afgestudeerd bij Tinley Academie en heeft sindsdien haar eigen praktijk in kattengedrag opgericht. Diana is Tinley gedragstherapeut voor katten in de regio ’t Gooi en is in het bezit van het keurmerk van de SPPD. Naast gedragstherapie verzorgt ze vaak lezingen en schrijft ze artikelen over kattengedrag.
Sinds 2016 is ze ook gediplomeerd kattentrimster en trimt ze  katten in haar eigen trimsalon.
Twee jaar geleden heeft Diana het certificaat Vakbekwaam houder van honden en katten behaald en runt ze een kleinschalig, luxe kattenhotel in Klarenbeek (vlakbij Apeldoorn).
Diana heeft 1 kat “Meisje” met wie ze op de foto staat. Meisje komt uit het asiel in Hilversum waar ze in het verleden als vrijwilliger advies over kattengedrag gaf en katten trimde.

Kirsten Meijer - Gedragstherapeut voor katten

​Kirsten Meijer heeft jaren in de publieke sector gewerkt als communicatie- en beleidsadviseur. Nadat zij echter bedacht dat dit niet was waar haar hart lag heeft ze een carrière switch gemaakt en de opleiding voor gedragstherapeut voor katten bij de Tinley Academie gevolgd. Kirsten Meijer is sinds oktober 2014 aangesloten bij Tinley gedragstherapie voor Dieren als gedragstherapeut voor katten. Zij is ook aangesloten bij de SPPD. Jaarlijks volgt zij bijscholing, schrijft regelmatig artikelen voor diverse bladen en geeft lezingen bij dierenartspraktijken, dierenasielen en op scholen. In de afgelopen jaren heeft zij honderden mensen en katten geholpen om het probleemgedrag van hun kat(ten) te veranderen. Kirsten omschrijft zichzelf dan ook als kattencoach. Het uitleggen aan eigenaren hoe hun kat ‘werkt’ en wat deze nodig heeft staat bij al haar werkzaamheden in het middelpunt.
Zij heeft zelf 3 katten die allemaal uit een dierenopvang komen. De kater op de foto is Toffel, hij is de jongste van het stel.  ​

Anouk Molenaar, Kynologisch Gedragstherapeut, Paraveterinair Dierenartsassistente

Anouk Molenaar, een gedreven professional met een uitgebreide achtergrond als Kynologisch Gedragstherapeut, Paraveterinair Dierenartsassistente en praktijkdocent bij de instructeursopleiding. Vanaf haar 18e geeft Anouk les bij een Kynologen Club maar dit was niet genoeg, ze wilde meer leren over het gedrag van honden. Toen is ze de opleiding gedragstherapeut voor honden gaan volgen bij Dogvision en in 2020 heeft ze haar diploma hiervoor behaald. Anouk heeft een passie voor het lesgeven aan zowel mensen als honden. Met een scherp oog voor de unieke dynamiek tussen hond en eigenaar, richt Anouk zich op het ontdekken van wat er mogelijk is binnen deze specifieke combinatie.

Haar ruime ervaring in het lesgeven stelt Anouk in staat om op maat gemaakte oplossingen te bieden voor zowel gedragsproblemen als gezondheidskwesties bij honden. Ze gelooft in een positieve benadering, waarbij niet alleen naar het gedrag van de hond wordt gekeken, maar ook naar de interactie met het gezin en de omgeving.

Als moeder van twee kinderen begrijpt Anouk als geen ander de uitdagingen van het integreren van een hond in een gezin. Haar eigen hond, Chouffe, een levendige Border Collie van 1 jaar oud, is niet alleen een metgezel, maar ook een constante bron van inspiratie in haar werk. Anouk deelt haar kennis met enthousiasme en toewijding, met als doel zowel eigenaren als honden te helpen gedijen in een harmonieuze relatie.

 

drs. Susan Ophorst - communicatiewetenschapper

Drs. Susan Ophorst heeft communicatiewetenschap gestudeerd en werkt momenteel als communicatiedocent bij de opleiding Diermanagement van het Hogeschool Van Hall Larenstein. Daarnaast is zij coordinator van de major Dieren in de Zorg en de minor Veterinair Praktijkmanagement bij Van Hall Larenstein. Verder geeft zij les bij de Opleiding “Gedragstherapie voor Honden” van DogVision en is zij journaliste, o.a. voor het tijdschrift Onze Hond. Op hondengebied is Susan met name in de behendigheidssport actief met haar Border Collies. Ook hierin komt haar docentervaring van pas, want Susan geeft les in instructeursopleidingen voor behendigheidsinstructeurs. Ook heeft ze enkele jaren het Nederlands agility team gecoacht.
Coaching verzorgt ze daarnaast ook op individuele basis, al dan niet met behulp van dieren. Ze is de trotse bezitter van 7 honden, 2 katten, een IJslands Paard, een Welsh, een Fjord, een Shetlander, 3 schapen en 3 ezels!

Helma Polman - Kynologisch gedragstherapeut, instructeur, 

​Vanuit een carrière in het toerisme bij de ANWB, rolde Helma Polman uit pure interesse voor honden in de kynologie. De eerste Border Collie Kayleigh bleek een aanwinst voor het ras en dat leidde tot het fokken van een eerste nestje in 1992. Uit de wens de pupkopers meer mee te geven dan alleen het hoognodige, begon Helma met het volgen van vakopleidingen. Samen met een andere fanatieke Border Collie eigenaresse werden niet alleen de lange afstands wandelingen opgepakt, maar ook de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut bij DogVision. Eenmaal alle papieren op zak staken de dames de koppen bij elkaar en werd DogWise hondenschool & Gedragscentrum opgezet. In eerste instantie vanuit liefhebberij naast het werk bij de ANWB, maar de geboorte van zoon Tim in 2001 zorgde voor een volledige overstap. De achtergrond en ervaring binnen de ANWB is altijd als rode draad gebleven, het werken met en adviseren van mensen heeft daar een stevige basis gekregen. 
Bij deze overstap kwam tegelijkertijd de mogelijkheid om als coördinator hondenscholen bij Kynotrain Nederland aan de slag te gaan. Dochter Marije maakte in 2004 het gezin compleet. In de jaren die volgden groeide DogWise verder uit tot een plek in de regio waar niet alleen honden eigenaren zich thuis voelen, maar alles op gebied van de kynologie een plek heeft. Naast groepslessen en gedragstherapie is Helma ook werkzaam als gastdocent. Ervaring is opgedaan bij alle grote opleiders in Nederland, waardoor een brede visie is ontstaan. In bijna 25 jaar werd het palet enorm uitgebreid rondom alles waar het thema "hond" maar in voorkomt. Van opzetten tot gemeentelijk hondenbeleid, tot houden van wedstrijden Nadac Hoopers, gedragstherapie maar ook het verzorgen van team trainingen voor kwetsbare mensen met een hulpvraag.
De CV is in de loop der jaren enorm uitgebreid en altijd gebaseerd op een blijvende interesse en nieuwsgierigheid op de hoogte te blijven van de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen op gebied van gedrag en trainen.
Thuis gaat dat niet alleen om de Border Collies, maar om een uitgebreide veestapel waarin katten, kippen, een konijn en vooral ook de kudde paarden in een eigen Paddock Paradijs een deel uitmaken van het dagelijks leven. Met Arabisch Volbloed Antigua is Helma zo vaak mogelijk op pad voor lange zwerftochten in de natuur of gaan de wandelschoenen aan om kilometers LAW te verslinden. 

Bastiaan de Recht - maestro in de klassieke rijkunst, grandpix ruiter

​​Op 26-jarige leeftijd behaald Bastiaan de graad Maestro (rijmeester) in de klassieke rijkunst. Tevens is hij als Grand Prix ruiter actief in de wedstrijdsport en gaf vele shows en clinics op grote evenementen in binnen- en buitenland. Tijdens en na zijn opleiding heeft hij zich gespecialiseerd in het werk aan de hand en het werk aan de lange teugel. Bastiaan traint vooral paarden met bewegings- en gedragsproblemen.
Als docent, instructeur en trainer ligt zijn focus altijd op het fysiek en mentale welzijn van het paard. Samen met zijn partner en Erkend Paardenarts Amber Koppen zijn zij de biomechanica in gedoken om paarden zo goed mogelijk te kunnen trainen en genezen. Op hun revalidatiecentrum Equiscio, sinds 2007, hielpen ze reeds honderden paarden weer op de rit.
Naast Equiscio is Bastiaan samen met Amber oprichter van de NCSAH (2010), erkende hippische beroepsopleiding voor instructeurs en trainers die zich meer willen verdiepen in de biomechanica en rijtechniek. Ook hebben ze het online studieplatform Dressage2Learn opgezet en waren zij de oprichters van de eerste versie van KeurmerkPaardenWelzijn.

Jan Reuvekamp - instructeur

​Jan is halverwege jaren 80 begonnen met hondentraining. Na ongeveer 15 jaar is de aandacht verlegd naar het werken met de neus van de hond. Met de honden zijn er meerdere certificaten gehaald bij KNPV speuren, SIN reddingshond examen en twee maal het overheidsexamen voor puin. Alweer jaren is hij trainer van een eigen reddingshondengroep en daarnaast burgervrijwilliger in samenwerking met de politie naar urgent vermissingen in Nederland. Voor de KNPV heeft hij al jaren de cursus Basis Kennis Dresseur gegeven als docent. Opleidingen die gevolgd zijn: onder meer Kynologisch instructeur en instructeur neuswerk. Er worden veel workshops en trainingen gegeven in het reddingshondenwerk, waarbij de puinworkshops meestal snel vol zijn. Uitstapjes worden ook met enige regelmaat gemaakt in detectiewerk en migratie speurhonden

Lynn Roeten Takt instructeur (in opleiding) en gedragstherapeut voor paarden

​Lynn is opgegroeid met paarden en de paarden zijn altijd een rode draad in haar leven geweest. Van de ponyclub naar de paarden en bijna alle disciplines wel eens beoefend. Na de studie het bedrijfsleven ingerold en paarden als serieuze hobby en sport gaan beoefenen en werden de paarden ‘er bij” gedaan. Haar eigen paarden heeft ze succesvol in de dressuursport uitgebracht.
Inmiddels liggen de verhoudingen anders. Na een periode van trainen bij David Dewispelaere veranderde haar visie op het rijden en de wijze van trainen van paarden en is de passie aangewakkerd om te focussen op technisch trainen met gevoel en vanuit dat wat het paard aanbiedt of laat zien.
Lynn zat bij de 1e lichting afgestudeerden gedragstherapeut voor paarden en heeft aansluitend bij MSFC de zadelpasopleiding gevolgd omdat zij met name naast gedragsproblematieken geboeid is door de biomechanica van het paard en de impact daarvan op het gebruik van het paard.
Als Takt-instructeur (in opleiding) traint en leidt ze graag paarden op en wordt ze enthousiast van het begeleiden van ruiters en eigenaren van paarden met rij- technische of gedragsproblemen.  Altijd blijven verbreden en verdiepen, nooit uitgeleerd raken is haar motto.

Debbie Rijnders - sociotherapeut, gedragstherapeut voor dieren, diertrainer, fotograaf

​Debbie Rijnders is oprichter en directeur van Tinley en werkt al ruim 45 jaar met dieren. Zij is van oorsprong sociotherapeut voor mensen, maar heeft in 1999 als Gedragstherapeut voor Dieren het bedrijf Tinley opgericht vanuit de overtuiging dat de juiste kennis over gedrag en leerprincipes de basis is voor een goed begrip van dieren. Debbie heeft al veel verschillende soorten dieren getraind van honden, paarden, katten tot diverse wilde dieren en natuurlijk gezondheidstraining bij roofvogels Debbie Rijnders is oprichter en directeur van Tinley en werkt al ruim 45 jaar met dieren. Zij is van oorsprong sociotherapeut voor mensen, maar heeft in 1999 als Gedragstherapeut voor Dieren het bedrijf Tinley opgericht vanuit de overtuiging dat de juiste kennis over gedrag en leerprincipes de basis is voor een goed begrip van dieren. Debbie heeft al veel verschillende soorten dieren getraind van honden, paarden, katten tot diverse wilde dieren en natuurlijk gezondheidstraining bij roofvogels en uilen. Debbie coacht dierentrainers in opleiding o.a. bij Trainingsdeskundige voor dieren. Ze is overtuigd vegetarier. Debbie: 'Ik kan geen dieren opeten, ik weet teveel van gedrag en emoties bij dieren'

René Salm- Kynologisch instructeur, activiteitencoach voor honden, detectie instructeur

​René Salm is in het dagelijks leven ZZP’er in de ICT. 
Zijn passie voor honden is 11 jaar geleden begonnen met zijn 1ste hond Yara. Gefascineerd door het gedrag van de hond, is hij begonnen met de opleiding kynologisch instructeur bij O&O. 
Na veel bijscholing zocht hij naast kynologisch instructeur meer uitdaging in de opleiding “Activiteitencoach voor honden” van Tinley. Het coachen/begeleiden van mensen met honden waarbij uiteindelijk de relatie tussen hond en mens verbeterd, is hetgeen René motiveert.
In al die jaren is zijn interesse in de neus van de hond gaan groeien en is hij naast de opleiding “Instructeur neuswerk” van Tinley, zich gaan specialiseren in detectie speuren en heeft hij in 2021 de opleiding detectie instructeur afgerond.
Met zijn eigen 3 honden is René in zijn vrije tijd veel bezig met jachttraining, praktijk speuren, detectie speuren en dogfrisbee. 
Samen met zijn vrouw Chantal zijn ze met veel passie in 2015 de hondenschool “Honden Centrum In Balans (HCIB)” in Eindhoven/Veldhoven gestart.

Joke Sauerbreij, gedragstherapeut voor honden, orthomoleculair voedingsdeskundige, activiteitencoach voor honden

Joke Sauerbreij Heeft een HBO opleiding Personeelswerk en Management afgerond. Ze heeft haar eerste werkzame jaren op PZ afdelingen en Opleidingsafdelingen gewerkt.
In 1993 is ze haar eigen Hondenpension gestart. In de loop der tijd is dat steeds meer een Dagopvang voor honden geworden. Als aanvulling op de Dagopvang is ze vanaf 2000 ook professioneel hondentrimster.
Om beter inzicht te krijgen in hondengedrag is ze in 2008 gestart met de opleiding Gedragstherapie voor honden bij Dogvision.
Vanaf 2013 is ze groepslessen en privélessen gaan geven op haar eigen hondenschool. Op dit moment geeft ze alleen privélessen. De 1 op 1 lessen vindt ze zelf het beste werken vanwege de individueel gerichte adviezen en oefeningen en sluiten mooi aan bij de Gedragsbegeleidingen.
In 2019 heeft ze de opleiding tot Activiteitencoach voor de hond afgerond. Inmiddels heeft ze ook de opleiding Gedragstherapeut voor konijnen bij gevolgd.
In 2021 heeft de opleiding Orthomoleculair Voedingsdeskundige voor de hond afgerond. Voeding kan ook een belangrijke rol spelen bij het welbevinden van de hond.  Bijvoorbeeld ter voorkoming van ziekte, chronische stress en gedragsproblemen. Maar ook juist bij ziekte, stress, gedragsproblemen of tijdens herstel van, kan het belangrijk zijn om de voeding en eventueel suppletie aan te passen, zodat de hond de optimale bouwstoffen voor het lichaam binnen krijgt.
Orthos is het Griekse woord voor juist, recht, gezond. Moleculair betekent “met betrekking tot de moleculen in het lichaam”. Het uitgangspunt bij de orthomoleculaire geneeskunde is, dat een ziekte eerder zal genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam.
Ze heeft zelf Dalmatische honden en zo af en toe een nest pups, gefokt volgens de richtlijnen van de NCDH.

Miranda Sauter

Miranda is haar hele leven met en tussen de paarden bezig. Ze fokt en houdt Tinkers, hengstenhouder, is gediplomeerd exterieur jurylid en Tinley-gedragstherapeut voor paarden.  Tevens is zij Master in de NLP.
Door de jaren heen heeft zij honderden paarden in handen gehad. Met haar bedrijf Tinkerhoeve de Bonte Parels in Zenderen heeft zij veel ervaring opgedaan in het natuurlijk houden en trainen van paarden. De paarden staan hier al jarenlang in kuddeverband.
“Ik verdiep mij al jarenlang in de behoefte van het paard en hoe we daar als mens in tegemoet kunnen komen. Ik vind het fijn als paarden echt paard kunnen zijn, op een zo natuurlijk mogelijke manier. Paarden in kuddeverband aanschouwen geeft mij groot plezier en voldoening. Het samenstellen van een goed werkende kudde is mijn specialiteit geworden door de jarenlange ervaring. "
Het is mijn missie om mensen te helpen paarden echt te begrijpen zodat ze bewuster met de behoeften van paarden omgaan.

Koen Schellekens - instructeur diensthonden/speurhonden/explosievenhonden

​Koen Schellekens  is vanaf kleins af aan opgegroeid met het opleiden van paarden, jachthonden en politiehonden.
Zijn opa was een gedreven politiehonden africhter , vader een zeer gedreven paardenman dus aan genetisch materiaal v.w.b. dierenliefde en training geen tekort.
Na zijn dienstplichtkeuring heeft Koen ervoor gekozen om vervroegd zijn dienstplicht te gaan vervullen om daarna thuis mee in het kippenbedrijf te gaan werken.
Tijdens zijn militaire opleiding bij de luchtmacht kwam Koen in contact met de KLU hondengeleiders en wist hij wat hij in de toekomst wilde gaan doen, i.p.v. thuis te gaan werken solliciteerde hij als hondengeleider bij de KLU en werd vervolgens kort daarna aangenomen en tewerk gesteld op vliegbasis Volkel alwaar hij vervolgens 12 jaar heeft gewerkt.
Tijdens zijn dienstjaren heeft Koen niet stil gezeten en is zich gaan professionaliseren in zijn dienstvakken en vervolgens zoveel mogelijk opleidingen intern en extern gevolgd op het gebied van.
*Beveiliging, *EOD (bomverkenning explosieven),*gecertificeerd pakwerker KLU en KNPV, * instructeur diensthonden,*speurhonden/instructeur explosievenhonden
Tijdens zijn tijd als hondengeleider enkele malen uitgezonden geweest naar o.a. Kroatie/Bosnie
Sinds 1992 zeer actief in de politiehondensport (KNPV) waar hij al menig hond heeft gecertificeerd en ook deelnemer is geweest op het NK.
Vroeger jarenlang afdelingshelper KNPV geweest, BKD cursus, MCC cursus, ABA , ABA -G gevolgd en sinds 4 jaar Algemeen keurmeester der KNPV.
Koen is docent bij de KNPV v.w.b. de BKD cursus. Sinds 2004 zelfstandig ondernemer in het opleiden van voornamelijk drugs en explosievenhonden met het bedrijf K9 Group Holland.
Zijn bedrijf werkt alleen voor overheden wereldwijd en met de United Nations.

drs. Rick Scholtes - filosoof, gedragstherapeut voor honden

​Rick is de auteur van het boek Dog eat plant. Daarnaast is hij Gedragtherapeut voor honden opgeleid bij DogVision en hij is Instructeur bij een Hondenschool.  Rick heeft filosofie gestudeerd en houdt zich bezig met duurzaamheid bij een bouwbedrijf. Daarnaast runt hij de website Vegavriend. 

dr. Adee Schoon - gedragsbioloog

​Dr. Adée Schoon (bioloog) begon in 1991 met onderzoek naar de betrouwbaarheid van speurhonden menselijke geur, en promoveerde daarop in 1997. Sindsdien is haar werkveld uitgebreid naar onderzoek op het gebied van detectie van explosieven, drugs, lijken en roest; selectie en trainen van puppies; en onderwijs op het gebied van geuren, geurwaarneming, leergedrag en trainen. Ze was lid van de “Interpol European Working Group on the use of Dogs for Criminal Investigation” en is momenteel bij verschillende internationale groepen actief zoals het Amerikaanse SWGDOG, Frontex en een EU werkgroep explosieven detectie honden. In 2010 richtte zij “Animal Detection Consultancy” op. Ze werkt in Nederland momenteel als consultant bij de afdeling Speur en Specialistische Dieren van de Nationale Politie, bij de speurhondenteams van douane en bij het kankerdetectie project van  de KNGF. Buiten Nederland werkt ze als consultant met de Global Training Center for Mine Detection Dogs in Bosnie, met Apopo (detectie d.m.v. ratten) in Tanzania, en met Fjellanger Detection & Training Academy in Noorwegen.

Digna Schoonenboom – docent biologie en internationaal instructeur/ keurmeester/ inzetbeoordelaar voor reddingshonden

​​Digna Schoonenboom was al heel jong geïnteresseerd in dieren, en vooral in honden. Op haar 14de verjaardag kreeg ze haar eerste eigen hond. Hiermee ging ze trainen bij de groep waaruit later de cursus Gehoorzame Huishond van de Dierenbescherming zou ontstaan. Al tijdens haar studie was ze (mede)ontwikkelaar/docent  van de trainersopleiding Gehoorzame Huishond en de cursus Dieren-EHBO en –Verzorging.
Zowel het trainen met eigen honden (G&G, behendigheid, IPO) als lesgeven (o.a. Algemene Vorming bij O&O, LOI-docent diergerelateerde opleidingen, G&G) bleef een grote rol spelen in het leven van Digna. Geïnteresseerd als zij was in gedrag, heeft zij de opleiding tot Gedragskeurmeester gevolgd en werd in 1999 benoemd als keurmeester voor de MAG-test.
Begin jaren ’90  stapte zij over naar het reddingshondenwerk. Daar heeft zij zelf verschillende honden opgeleid en in alle disciplines certificaten behaald: speuren, vlakterevieren, puin, waterwerk en lawine. En als instructeur heeft zij vele geleiders met hun hond opgeleid voor sport- en inzetcertificaten.
In 2002 werd Digna benoemd als nationaal reddingshondenkeurmeester. Na een aantal in het buitenland gevolgde opleidingen is zij nu internationaal keurmeester, instructeur en inzetbeoordelaar voor reddingshonden. En heeft zij haar kennis kunnen delen op 3 verschillende continenten.
Ondertussen heeft zij ook de cursus Kynologisch Instructeur voor Cynophilia geschreven en gegeven,  en de eerste 4 modules Diertrainer bij Tinley succesvol afgerond.

Manuela Slaats -  kynologisch instructeur, gedragstherapeut voor honden

Manuela Slaats is een ware hondenliefhebber met een leven dat altijd draaide om onze trouwe viervoeters. Al van jongs af aan heeft zij zich beziggehouden met het trainen van honden en het begrijpen van hun gedrag.
Sinds 1995 is Manuela een gediplomeerd kynologisch instructeur, en vanaf 1996 geniet zij met volle teugen van het werk als gediplomeerd paraveterinair. In 2005 zette Manuela een belangrijke mijlpaal in haar carrière door haar eigen hondenschool op te richten, waar zij met succes honden en hun eigenaren begeleidt en traint. Bovendien breidde zij haar expertise uit als gediplomeerd hondengedragstherapeut, werkzaam bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren
Om altijd up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied, heeft zij de afgelopen jaren verschillende cursussen, nascholingen en workshops gevolgd en verzorgd.
Met een schat aan ervaring in het trainen van honden en het begeleiden van zowel honden als hun eigenaren, ziet Manuela het trainen van honden niet als een methode, maar eerder als maatwerk, aangepast aan de behoeften van elk individu, mens of hond.

Msc. Eva Sterk, gedragsbioloog

​Eva is afgestudeerd Gedragsbioloog en gediplomeerd gedragstherapeut. Haar studie Biologie heeft ze afgerond aan de Universiteit van Utrecht, waar ze een onderzoek heeft gedaan naar gedrag bij asielhonden en een onderzoek naar de mogelijkheid van het voorkomen van bepaalde mentale gedragsstoornissen bij honden en katten. Ze is gedragstherapeut voor zowel honden als katten. De opleiding tot gedragstherapeut heeft zij gevolgd in België aan de KaHo St. Lieven. Sinds augustus 2016 heeft zij haar eigen bedrijf voor gedragstherapie en begeleidt zij klanten. Daarnaast is zij Kynologisch Instructeur en geeft ze al een aantal jaren verschillende soorten lessen. Zelf heeft ze een Golden Retriever waarmee ze eerst jachttraining heeft gevolgd en waar ze nu geurdetectie mee doet.

Marij Stolp – gedragsbioloog en kynologisch gedragstherapeut

​Als kind was Marij altijd al bezig met dieren. Via de kruipende insecten in de achtertuin, de visjes op vakantie en de buurhonden kwamen daar de eigen konijnen. De vervolgstap naar een studie Biologie aan de Universiteit Leiden paste naadloos in dit straatje. Al snel bleek de specialisatie gedragsbiologie heel goed aan te sluiten bij haar wens om mensen inzicht te laten krijgen in dieren en daarmee het dierenwelzijn te verhogen. Om dit in een mensenmaatschappij concreet vorm te geven, heeft Marij na het afronden van haar master Animal Biology de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut bij DogVision gevolgd. Haar eigen bedrijf Stolp Gedragsadvies richt zich op praktische begeleiding bij probleemgedrag van honden, waarbij inzicht in de oorzaak van het gedrag een belangrijke pijler is. Hierbij helpt de wetenschappelijke achtergrond om signalen van de hond goed te kunnen vertalen naar praktische trainingsplannen.
Hoe beter de voorlichting voor mensen die met honden in aanraking komen, hoe probleemlozer en fijner de samenleving. Welzijn van iedereen staat hierbij voorop!

drs. Sonja van Straten - dierenarts, gedragstherapeut voor katten

​​In 1996 studeerde ik af als dierenarts en begon te werken in het Noorden van het land. Inmiddels ben ik al 25 jaar dierenarts, waarvan ik een deel in het buitenland heb doorgebracht. Eind 2015 ben ik teruggekomen uit Zweden, waar ik samen met mijn man 7,5 jaar een eigen praktijk heb gehad. Eenmaal terug in Nederland wilde ik graag meer met katten werken en dat op een katvriendelijke manier. Sinds de zomer van 2016 werk ik bij dierenkliniek De Arker, dit is een 'Cat friendly clinic'. De afgelopen jaren heb ik me extra verdiept in de kattengeneeskunde door de opleiding, Feline Medicine, van de ISFM/CVE (Centre of Veterinary Education). Tijdens mijn werk merkte ik echter dat eigenaren veel vragen hadden over het gedrag van hun kat en daarom besloot ik de opleiding tot kattengedragstherapeut bij Tinley Academie te volgen. Daar leerde ik katten nog veel beter begrijpen. Naast mijn werk als dierenarts heb ik samen met kattengedragstherapeut Emily Bruines een eigen bedrijf in gedragstherapie voor katten: www.degelukkigehuiskat.nl. Via allerlei social media kanalen, maar met name via Youtube proberen we eigenaren van katten meer kennis te geven over kattengedrag, met als ultieme missie: alle huiskatten van Nederland gelukkig maken! Ik heb op dit moment een hond, een kat en 3 kippen als huisdieren.

drs. Yvon Sweere - psycholoog, gedragstherapeut voor katten

​Drs. Yvon Sweere is een dierenvriend met een passie voor katten. Zij studeerde Psychologie en volgde als zijstap het bijvak Ethologie. Na haar studie volgde zij de Postacademische opleiding voor Gedragstherapie en behaalde zij de registratie GZ-psycholoog. Yvon heeft sinds 2006 haar eigen praktijk als kattengedragstherapeut en verzorgt onderwijs op het gebied van diergedrag. Ook schrijft zij voor diverse vakbladen en websites over kattengedrag. Yvon staat geregistreerd bij de Stichting Platform Professionele Diergedragstherapeuten (SPPD), waardoor dierverzekeraars haar therapie vergoeden  Ze heeft een ruime ervaring als kattengedragstherapeut en helpt jaarlijks zo'n honderd eigenaren met het oplossen van probleemgedrag van hun kat. Ze. In 2014 werd ze mede-eigenaar van Tinley Gedragstherapie voor Dieren, een franchiseorganisatie waarbij gedragstherapeuten voor verschillende diersoorten zijn aangesloten. Samen met haar man geniet ze van het gezelschap van vier katers; Dix, Jack, Mocy en Ted.

drs. Eline Teygeler - psycholoog, gedragstherapeut voor dieren, coördinator onderwijs Tinley

​Eline Teygeler is afgestudeerd psycholoog. Aan de Universiteit van Utrecht maakte ze al een zijstap van mensengedrag naar gedrag van dieren, door een half jaar vakken te volgen bij de vakgroep Ethologie. Zij werkte daar mee aan het onderzoek naar Agressie bij de Golden Retriever. Na het volgen van diverse opleidingen (gedragstherapie voor katten en konijnen) is ze werkzaam als gediplomeerd gedragstherapeut voor dieren. Eline wordt door verschillende onderwijsinstellingen ingehuurd als docent in diergedrag, waaronder verschillende politiekorpsen voor nascholingen over hondengedrag en training. Als coördinator Onderwijs van Tinley Academie houdt zij zich bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal over gedragstherapie en training bij verschillende diersoorten. Zij is eindverantwoordelijk voor het ontwikkelen van lesmateriaal en examens. Zij is als docent verbonden aan de opleiding Gedragstherapie voor Honden van Dogvision. Eline is tevens mede-eigenaar van het bedrijf Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Eline woont samen met 4 honden, 3 katten en 2 konijnen en een menselijke partner

Dr. Marc van den Top - dierenarts

​Marc is geboren 19 maart 1966 en afgestudeerd als dierenarts in 1991 te Utrecht Van 1991-1995 was hij actief als onderzoeker en docent rundvee- en paardenvoeding aan de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht Hij is in 1995 in Utrecht gepromoveerd op een onderzoek naar de invloed van voeding op de ontwikkeling van leververvetting bij melkkoeien.  Sindsdien is hij actief als zelfstandig en onafhankelijk adviseur voor de voeding van rundvee, paarden en gezelschapsdieren daarnaast was hij van 2000-2001 biologiedocent aan het Van Lodensteincollege in Kesteren . In de periode 1996-2013 beantwoordde hij voedingsvragen in het paardenblad “Bit”. In ditzelfde magazine verschenen vele artikelen over paardenvoeding waaraan hij een belangrijke bijdrage leverde. In 2010-2012 verzorgde hij in opdracht van het Centraal Veevoeder Bureau (CVB) een herziening en actualisering van de mineralennormen voor paarden. Hij is geregeld gastdocent voeding, graslandbeheer en gifplanten voor paarden op verschillende agrarische opleidingsinstituten. Af en toe is hij als deskundige betrokken bij rechtszaken over veevoeding. Hij bezoekt paardenbedrijven voor (problemen met) voeding of graslandbeheer (b.v. in relatie tot bemesting, vergiftigingen of grass sickness).  Ook beoordeelt hij op aanvraag ruwvoermonsters op de aanwezigheid van gifplanten (botanische analyse), om na te gaan in hoeverre het ruwvoer de oorzaak van ziekte bij de betrokken paarden kan zijn. Zijn bedrijf brengt sinds 2004 de succesvolle CD “Plantenkennis voor paardenhouder en dierenarts” op de markt

U kunt bij hem terecht voor adviezen en lezingen over voeding en gezondheid van dieren, graslandbeheer en gifplanten en EHBO, rug- en beenaandoeningen en gebitsverzorging bij paarden

Drs. Laura Venema - Gedragstherapeut voor paarden

​Op mijn 8e ging voor er voor mij een wereld open toen ik begon met paardrijden op de manege. Hoewel ik toen nog niet wist hoe het heette wist ik al wel heel snel dat ik paardengedragstherapeut wilde worden, daar was toen al eigenlijk geen twijfel over mogelijk. Het feit dat je paarden (en hun eigenaren) kunt helpen met het verwerken en verminderen van bijvoorbeeld trauma, angst, agressie en stereotypieën vind ik tot op de dag van vandaag één van de meest dankbare dingen die ik kan doen. 
Ik heb mijn opleiding tot paardengedragstherapie bij Tinley Academie gevolgd. Deze opleiding is voor mij van onschatbare waarde (geweest) omdat het bewezen, wetenschappelijke therapieën en analyses hanteert. Het is daardoor niet één methode die ik heb geleerd en gebruik, maar ik blijf kijken vanuit verschillende invalshoeken waardoor je per paard echt maatwerk kunt leveren.  

Ervaring als paardenprofessional
Naast mijn werk als paardengedragstherapeut ben ik ethologisch onderzoeker waarbij ik onderzoek doe naar verschillende aspecten van paardengedrag. Daarnaast ben ik gecertificeerd Centered Riding instructeur en Cranio Sacraal therapeut voor paarden. Ik heb mijn eigen gemengde club van 8 pony's en paarden en heb inmiddels ervaring in meerdere takken van sport; dressuur, western en de ijslandersport en ben me momenteel aan het verdiepen in de endurance.

Yvette van Veldhuijsen - diertrainer, Kynologisch Instructeur

Yvette van Veldhuijsen heeft een jarenlange ervaring in het trainen van honden. Ze is gediplomeerd Kynologisch Instructeur en volgde In de periode 2003-2004 de opleiding Gedragstherapie voor honden van Dogvision/van Hallinstituut. Door bijscholingen in binnen en buitenland is Yvette op de hoogte van de nieuwste trainingstechnieken. Op haar hondenschool vind ze maatwerk belangrijk en ook in groepslessen is er veel ruimte voor vragen en zaken die de eigenaren belangrijk vinden voor hun hond/ hun thuis situatie.   Yvette heeft gedragstherapieklanten uit heel Nederland waarbij men haar vooral raadpleegt voor agressie, angst issues en husbandrytrainingen (gezondheidstrainingen) . 
Yvette heeft hands-on ervaring met enorm veel dieren.  Van kameel tot tijger, van kat tot rat , van vis tot vogel. Yvette geeft in binnen- en buitenland kippentraining voor o.a. MBO scholen, trainingsinstituten en bedrijven.
Yvette is een bevlogen trainer die vaak snel de vinger op de zere plek weet te leggen en naar een oplossing kan werken.

Debby van de Weerd - kynologisch instructeur, gedragstherapeut voor paarden

​Debby van de Weerd werkt al sinds jonge leeftijd met dieren. Op haar 17e was zij fulltime werkzaam in de paarden waarbij jonge paarden inrijden en lesgeven haar grootste passie waren.
In 2010 is zij bij Tinley afgestudeerd als paarden gedragsdeskundige.
Daarnaast hebben honden altijd een belangrijk onderdeel gespeeld in het leven van Debby.
Toen zij de husky Snow op haar pad kreeg besloot ze zich volledig op de honden te richten.
Inmiddels heeft zij al 10 jaar een goedlopende uitlaat service in Utrecht.
Debby is kynologisch instructrice, heeft gewerkt bij Dutch Cell Dogs en geeft na jaren les op hondenscholen nu vooral privé trainingen.
Ook start ze op dit moment een honden wandel- en trainingstraject op voor begeleiding van mensen met een psychiatrische achtergrond.
Via nascholingen en cursussen - zoals meest recentelijk T touch en de eerste module van Tinley activiteitencoach voor honden - blijft Debby op de hoogte van recente ontwikkelingen.

drs. Evelien van der Waa- dierenarts

​Evelien van der Waa is dierenarts voor gezelschapsdieren en werkt inmiddels al meer dan 20 jaar in de praktijk. Daarnaast is zij altijd bezig met kennisoverdracht naar beroepsgenoten en naar diereigenaren. Zo geeft zij al jaren in oktober-november een lezing voor hondeneigenaren over vuurwerkangst en wat je daar mee kunt als eigenaar en dierenarts. Ook schrijft zij artikelen voor verschillende vaktijdschriften en verzorgt een blog over gezondheidsthema’s bij dieren. Hierin verbindt zij graag de reguliere en complementaire diergeneeskunde met elkaar, om voor het dier het beste resultaat te bereiken.
 
Sinds 2017 is zij verbonden aan het platform als een huisdier doodgaat als een van de initiatiefnemers. Via dit Platform wordt informatie gegeven aan diereigenaren en aan dierprofessionals over alles rond het levenseinde van een huisdier. In deze hoedanigheid was zij in 2020 ook de hoofdauteur van een uitgave van het Diergeneeskundig Memorandum over het onderwerp levenseinde.
 
www.alseenhuisdierdoodgaat.nl www.diergeneeskundigmemorandum.nl

Winny Weinbeck, gedragstherapeut voor papegaaien

Winny Weinbeck heeft meer dan 35 jaar ervaring met vogels en richt zich met name op papegaaien.Zij is afgestudeerd als gedragstherapeut voor papegaaien aan de Tinley Academie en heeft ook de opleiding ‘Trainingsdeskundige voor dieren’ aan de Tinley Academie gevolgd.Als professioneel gedragstherapeut is zij geregistreerd bij IAATE (International Association of Avian Trainers and Educators) en de SPPD ( Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen).Daarnaast heeft Winny diverse internationale workshops en opleidingen op het gebied van trainen en het gedrag van papegaaien gevolgd en heeft zij door het volgen van workshops valkenieren ook ervaring met roofvogels opgedaan.Winny is actief lid van diverse (internationale) organisaties die zich inzetten voor het behoud van papegaaien in de vrije natuur en de voorlichting en verzorging ten behoeve van papegaaien in gevangenschap.

Winny is voorzitter van “Pakara”, een bond voor liefhebbers, houders en kwekers van papegaaien met als centrale doelstelling het bevorderen van het welzijn van kromsnavels, zowel in de natuur als in gevangenschap. Zij is ook redacteur van de maandelijkse Pakara Nieuwsbrief, waarvoor zij o.a. artikelen over het gedrag van papegaaien schrijft. Door nascholing te volgen en (internationale) vakliteratuur te lezen zorgt Winny dat ze op de hoogte blijft van recente ontwikkelingen op het gebied van gedrag, leren en trainen van papegaaien. Zij neemt regelmatig deel (ook als spreker) aan (internationale) seminars en symposia over papegaaien en bezoekt beschermingsprojecten van papegaaien in hun natuurlijke habitat om uit eerste hand kennis te nemen van het belang van in-situ beschermingsprogramma’s.

 

Mr. Just de Wit

Just de Wit is werkzaam als beleidsmedewerker juridische en politieke zaken bij de Koninklijke Hondenbescherming. Al tijdens zijn studie Nederlands recht aan de Universiteit Leiden was hij geïnteresseerd in de wet- en regelgeving rondom dierenwelzijn. Na zijn studie leek het hem prachtig om werkzaam te zijn bij een organisatie die dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan. Daar hij van jongs af aan is opgegroeid met honden, is hij zeer blij dat hij bij de Koninklijke Hondenbescherming zijn belangstelling voor honden kan combineren met zijn juridische achtergrond. Just vindt het belangrijk te streven naar wetgeving, waarin het welzijn van honden zo goed mogelijk wordt gewaarborgd. De hond is immers een zeer waardevolle en gewaardeerde kameraad in onze samenleving. 

Prof. Eddy van der Zee - neurobioloog

Eddy van der Zee is neurobioloog en als hoogleraar en onderzoeker verbonden aan het RUG, de RijksUniversiteit Groningen. Hij is actief in de vakgebieden Neurowetenschappen, Gedragswetenschappen en Biologie en is een veelgevraagd spreker over de werking van het brein en wat er mis gaat bij gedragsstoornissen en dementie. Hij is schrijver van het boek “Het Vitale Brein – Hoe de hersenen sterk en dynamisch te houden” en is een veel gevraagd spreker over dit thema waarbij verschillende vormen van bewegen als therapie een belangrijke rol spelen. Hij is betrokken bij zowel humaan als dierexperimenteel onderzoek, waarbij de kernvragen liggen op het vlak van leren en geheugen, hoe de hersenen ons gedrag aansturen (en gedrag de hersenen weer beinvloeden). Dit onderzoek gaat zowel over hele fundamentele vragen over hoe het brein werkt, als ook in de context van een grote verscheidenheid aan hersenaandoeningen en ziektebeelden.