
Stel: Je wilt meer weten over het gedrag van je huisdier of paard, maar zodra je naar iets geschikts op zoek gaat kom je erachter dat internet en Facebook vol staan met cursussen, workshops en opleidingen. Het is zó veel dat je aarzelt en je afvraagt welke je nu moet kiezen.
Ga je dan af op de gelikte website, de mooie kleurenfolders, de goedkope aanbieding, het overtuigende marketingpraatje? Als dat je enige criteria zijn is de kans groot dat je niet de feitenkennis krijgt waar je naar op zoek bent. Maar hoe weet je nu of die leuke cursusaanbieder echt weet waar hij het over heeft? En hoe kom je erachter of aan de door jou gekozen opleiding vakbekwame docenten les geven?
Er zijn algemene, controleerbare feiten die meer zekerheid geven over de kwaliteit van onderwijs, logistiek en inhoudelijk gezien.
- Het merendeel van de docenten is aantoonbaar vakbekwaam, niet alleen door ruimschoots opgedane praktijkervaring, maar vooral ook door een relevant diploma. Dus wordt bijvoorbeeld ethologie door een gedragsbioloog gegeven en leerprincipes door een psycholoog.
- Tenzij de docent (zoals bij lager onderwijs) een diploma heeft waaruit blijkt dat hij in alle onderwezen vakkenbekwaam is horen bij een cursus van een aantal dagen niet één maar meerdere docenten les te geven. Dat verkleint het risico op éénzijdige informatie en het voorkomt goeroe praktijken en/of vriendjespolitiek.
- Een goed instituut geeft les over feiten, geeft daarbij zoveel mogelijk de kennisbronnen weer en dringt de studenten geen methodes op. Het laat jou met de aangereikte feitenkennis je eigen mening vormen.
- Natuurlijk kan een docent een eigen mening hebben over bepaalde zaken, maar dat moet hij dan wel duidelijk en eerlijk kenbaar maken. Hij mag niet zijn mening presenteren als feitenkennis.
- Je hebt de kans voorafgaand aan een opleiding te weten waar je naar toe werkt, bijvoorbeeld door publicatie van eindtermen, roosters of andere documenten die jou inzicht geven in het einddoel van je studie.
- Alle regels, voorwaarden en gegevens over docenten, leslocaties, studie-eisen enz. horen op een voor iedereen toegankelijke plek (bijvoorbeeld een website) vóór aanvang van de cursus of studie aanwezig te zijn. Controleer of een onafhankelijke instantie zicht houdt op de onderwijsinstelling en vergeet niet de ‘kleine lettertjes’ zorgvuldig te lezen!
- Een laatste, advies: je kunt het instituut natuurlijk naar referenties vragen of je informeert bij anderen studenten hoe zij het onderwijs (hebben) ervaren
Debbie Rijnders